Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody piernikowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
kremówka 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
rum łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat łyżeczka
pierniczki pokruszone

Przepis i sposób przygotowania na: Lody piernikowe

W garnuszku z grubym dnem wymieszać 1 szklankę mleka, 1 szklankę śmietany kremówki, cukier,przyprawę korzenną. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, mieszając, zdjąć z palnika (nie gotować).

Żółtka ubić mikserem do białości. Wlać do garnuszka z mlekiem wymieszać i podgrzewać, do zgęstnienia. Nie można doprowadzić do wrzenia (masa od razu się zważy).

Zdjąć z palnika, dolać resztę mleka, kremówki, rum, wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej.

Mieszankę razem z pierniczkowymi okruszkami zmiksować na puszystą masę, przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.

Jeśli lody mocno się zamrożą, wyjąć z zamrażarki na pół godziny przed podaniem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Russkaya 25.07.2012 16:40
przepis znalazłam na blogu mojewypieki.
iziona 21.07.2012 06:19
Fakt bardzo pomysłowe
aspire5742 20.07.2012 22:27
pomysłowe : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak