Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody jogurtowo-śmietanowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 8
kwaśnej śmietany 18% 400 ml
mleko 0,5 szklanki
cukier trzcinowy 1 szklanka
jogurt naturalny 800 gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: Lody jogurtowo-śmietanowe

Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę nad kąpielą wodną. Masę żółtkową zalewamy zagotowaną śmietaną z mlekiem. Masę cały czas ubijamy nad kąpielą wodną, do momentu uzyskania dosyć gęstego kremu. Schłodzoną masę łączymy z zimnym jogurtem. Całość przelewamy do maszynki do robienia lodów - wybieramy godzinny program, lub do dużego pojemnika, pamiętając by co ok. 30 minut całą masę lodową dobrze zmiksować- i tak ok. 4-5 razy.
Wyśmienite ze świeżymi owocami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 21.10.2013 10:30
Bardzo lubię domowe lody.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak