Lody jagodowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    300 ml
  • śmietana 30%

    200 ml
  • jagody

    200 g
  • cukier

    100-150 g
  • żółtko jajek

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jagody płuczę, osuszam i podsmażam z połową cukru do puszczenia przez nich soku, następnie miksuję blenderem i dolewam mleko oraz smietankę. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. W tym czasie miksuję żółtka z resztą cukru na puszystą masę, gdy mleko zaczyna wrzeć dolewam do żółtek cały czas mieszając i ponownie wstawiam na ogien, gdy pojawiają się pierwsze bąbelki wyłaczam źródło ciepła i odstawiam do ostudzenia, najpierw w temp. pokojowej potem do lodówki. Gdy masa jagodowa osiągnie temperaturę 4 stopni można albo przelać do maszyny do lodów i postepować wg jej instrukcji albo wstawić całosc do zamrażarnika i w pierwszych 2-3 godzinach mrożenia wyciągać co 30 minut i mieszać by uniknąć powstania kryształków lodu. Po min. 4h mrożenia lody powinny być gotowe. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 20.08.2014 07:00
muszą być przepyszne
Ola1young 22.07.2014 11:35
pyszne na pewno były ;)
xjustynka89x 21.07.2014 11:35
mmm... domowe lody :)
kloruś 21.07.2014 09:45
pycha... kocham jagody!
V_kuchareczka 20.07.2014 20:33
na pewno są przepyszne
malaczarna23 20.07.2014 18:35
uwielbiam takie domowe lody:)
Renataj 20.07.2014 18:00
Poproszę porcyjkę w to upalne popołudnie:)
Grazyna0211 20.07.2014 17:23
kocham lody jagodowe pycha
Anna169Hosz 20.07.2014 17:12
Dla mnie bomba!
nogawkuchni 20.07.2014 16:03
Pyszne lody,domowe najlepsze,świetny smak,prezentują się kusząco.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat