Lody jagodowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2/3 szklanki
  • żółtka

    2 sztuki
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • jagody

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lody jagodowe foto
Jagody oczyścić, umyć, zasypać połową cukru i zmiksować blenderem.
Krok 2 - Lody jagodowe foto
Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszysty krem. Dodać do nich zmiksowane jagody i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Lody jagodowe foto
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do żółtek z jagodami i delikatnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok.30 minut.
Krok 4 - Lody jagodowe foto
Gotową masę lodową wstawić na ok. pół godziny do zamrażalnika.
Krok 5 - Lody jagodowe foto
Gotowe lody rozłożyć do pucharków i podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 29.01.2014 00:15
pyszne takie domowe lody
Sroczka 24.09.2013 22:44
Takie lody to rarytas.Pycha.
sylwia / sytofala 12.07.2012 19:45
oj kuszą , kuszą :)
sylwia / sytofala 12.07.2012 19:45
oj kuszą , kuszą :)
Mysiunia 12.07.2012 18:16
wspaniałe! piękny kolorek :)
IZABELA29 12.07.2012 15:43
widziałam ten przepis kiedyś ,mam ochote je zrobic .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat