Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody cytrynowe z lemon curd

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lemon curd

jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 80 gram
sok z cytryny (z 2 cytryn)
skórka z cytryny (z 2 cytryn)
cukier 160 gramów

Lody

lemon curd
śmietana kremówka 36% 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Lody cytrynowe z lemon curd

Lemon curd:
Do rondelka wbijamy jajka (2 całe i 2 dodatkowe żółtka) i wsypujemy cukier. Zaczynamy podgrzewać na malutkim ogniu i cały czas mieszamy (ważne jest żeby ogień był malutki i żeby mieszać cały czas, żeby nam nie wyszła jajecznica). Jak nam się ładnie wszystko połączy to dodajemy resztę składników.
Mieszamy aż krem się zagotuje i zgęstnieje. I będzie gładki. Następnie przecieramy przez sitko. Jeżeli chcemy jeszcze zwiększyć cytrynową moc to do przetartego kremu możemy dodać skórkę cytrynową, która została na sitku. Ale konieczności nie ma, kwestia gustu.

Lody:
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy schłodzony lemon curd. Miksujemy jeszcze tylko przez moment żeby krem połączył się ze śmietaną.
Przekładamy do pojemnika i chowamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak