Przepis i sposób przygotowania na: Lody cytrynowe z lemon curd
Do rondelka wbijamy jajka (2 całe i 2 dodatkowe żółtka) i wsypujemy cukier. Zaczynamy podgrzewać na malutkim ogniu i cały czas mieszamy (ważne jest żeby ogień był malutki i żeby mieszać cały czas, żeby nam nie wyszła jajecznica). Jak nam się ładnie wszystko połączy to dodajemy resztę składników.
Mieszamy aż krem się zagotuje i zgęstnieje. I będzie gładki. Następnie przecieramy przez sitko. Jeżeli chcemy jeszcze zwiększyć cytrynową moc to do przetartego kremu możemy dodać skórkę cytrynową, która została na sitku. Ale konieczności nie ma, kwestia gustu.
Lody:
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy schłodzony lemon curd. Miksujemy jeszcze tylko przez moment żeby krem połączył się ze śmietaną.
Przekładamy do pojemnika i chowamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin.
Smacznego!