Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody cytrynowe na maślance

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślanka 600 ml
galaretka cytrynowa
słodzik do smaku
cytryny 2 szt.
likier cytrynowy 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Lody cytrynowe na maślance

Kroki postępowania

1
Z umytych i sparzonych cytryn zetrzeć skórkę.
Galaretkę zalać sokiem wyciśniętym z obu cytryn, dolać 2-3 łyżki wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ostrożnie połączyć z połową maślanki, a następnie z pozostałą maślanką, słodzikiem do smaku, skórką startą z cytryny i likierem cytrynowym.
Wstawić do lodówki, aby płyn się schłodził, ale pilnować, aby nie zaczął tężeć.

Schłodzoną maślankę wlać do mamrożonej misy z pracującym mieszadłem.
Krok 1 - Lody cytrynowe na maślance foto
2
Masę mieszać tak długo, aż uzyska odpowiednią konsystencję - co jakiś czas zbierać zamrożone lody z brzegów naczynia i łączyć z resztą masy.
Krok 2 - Lody cytrynowe na maślance foto
3
Lody podawać od razu po przygotowaniu, albo przełożyć do szczelnego pojemnika, wstawić do zamrażarki, a po zupełnym zamrożeniu zmiksować blenderem z funkcją kruszenia lodu - w ten sposób otrzymamy deser podobny do sorbetu.
Krok 3 - Lody cytrynowe na maślance foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tatiana2 04.10.2013 12:17
lubię cytrynowe a domowe są najlepsze :)
Habibi 25.04.2013 07:58
U nas lody są zawsze tematem na czasie ;) Robimy lub kupujemy je przez cały rok, bez względu na porę i temperaturę za oknem ;)
Renataj 24.04.2013 21:46
Lody - temat na czasie.
Andrzej8 24.04.2013 19:46
chętnie bym spróbował
wyattearp 24.04.2013 10:17
UWIELBIAM LODY Z MAŚLANKI NIE JADŁAM CZAS SPRÓBOWAĆ

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak