Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody cynamonowe z figami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 125ml
Cynamon cały Prymat 2
Łyżeczki miel.cynamonu 1\\4
żółtko jajek 3
cukru 90g
słodkiej śmietanki 125ml
Wytrawnego czerwonego wina 300ml
łyżeczka mąki ziemniaczanej 1
Świeżych fig 6
amaretto 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lody cynamonowe z figami

Mleko podgrzać,dodać laskę cynamonu,gotować na małym ogniu ok.10min.Cynamon wyjąć,a dodać amaretto i cynamon.Żółtka utrzeć z 50g cukru na puszystą masę.Do masy małymi porcjami wlać mleko,stale mieszając.Potem podgrzewać ją w gorącej kąpieli wodnej,aż zgęstnieje.Dodać śmietankę,delikatnie wymieszać.Lody chłodzić w zamrażarce ok.6 godz.,co jakiś czas wymieszać.Resztę cukru roztopić na karmel.Wymieszać z winem,dodać laskę cynamonu,zagotować.Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżeczkami zimnej wody.Figi umyć,osuszyć i pokroić na ćwiartki.Lody wyjąć z zamrażarki,wykroić porcje,wyłożyć na talerze,polać winnym sosem i dodać figi.Deser można posypać zmielonym cynamonem i ozdobić laskami cynamonu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

christopher1 28.08.2010 11:38
Smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak