Lody chałwowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Ach te lody! Ile różnych smaków jest do wypróbowania? Chałwowe należą do moich ulubionych!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    0,5 litra
  • chałwa

    200 gramów
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżka
  • rodzynki

    do dekoracji
  • biała czekolada

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Cały czas ubijając dokładamy do niej chałwę. Mieszamy, aby chałwa się dobrze rozkruszyła na jednolitą masę. Dokładamy mleko. Ewentualnie słodzimy. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do plastikowego pojemnika, przykrywany wieczkiem i wstawiamy do zamrażalnika.

Zamarznięte lody porcjujemy do pucharków. Podajemy posypane rodzynkami oraz pokrojoną czekoladą. Jeśli lody przeznaczone są dla osób dorosłych, rodzynki można wcześniej namoczyć w alkoholu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 08.12.2015 20:21
pyszne lody
Klausia 23.08.2014 19:00
cudowne, muszę zrobić :)
Klausia 06.08.2014 11:25
jestem zachwycona :)
gusia1000 04.06.2014 00:12
fajny smak lodów.
norweska20 18.05.2014 22:30
pyszności....mniam
IwonaDD 16.05.2014 19:01
moje ulubione :)
dwa pokoje z kuchnią 16.05.2014 18:45
pychota! kradnę :)
nogawkuchni 16.05.2014 18:18
Muszę koniecznie wypróbować przepis,zdecydowanie moje smaki i coś dla mnie,to musi rewelacyjnie smakować.
IZABELA29 16.05.2014 17:35
szkoda, że tak zimno na tak pyszne lody
Janina 16.05.2014 17:35
Bardzo lubię domowe lody;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat