Przepis i sposób przygotowania na: Lody brzoskwiniowe z białą czekoladą
Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego cukr oraz wodą. Ubijamy do momentu aż żółtka staną się puszyste i jasne.
W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę.
W trzeciej miksujemy na sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki.
Owoce blendujemy na gładki mus. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Mieszamy dokładnie trzepaczką.
Na samym końcu wlewamy czekoladę oraz mus brzoskwiniowy. Ponownie mieszamy. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.