Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody brzoskwiniowe z białą czekoladą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu domowe lody. Dla wielbicieli brzoskwiń i białej czekolady idealne! Bez maszynki, bez mieszania!

Składniki:

jajko 2 sztuki
śmietana 30% 300 mililitrów
cukier drobny 140 gramów
woda ciepła 2 łyżki
czekolada biała 100 gramów
brzoskwinie 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Lody brzoskwiniowe z białą czekoladą

Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego cukr oraz wodą. Ubijamy do momentu aż żółtka staną się puszyste i jasne.

W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę.

W trzeciej miksujemy na sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki.

Owoce blendujemy na gładki mus. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Mieszamy dokładnie trzepaczką.

Na samym końcu wlewamy czekoladę oraz mus brzoskwiniowy. Ponownie mieszamy. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak