Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody bakaliowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 1 szklanka
mleko skondensowane 1 szklanka
orzechy 1 garść
rodzynki 1 garść
czekolada gorzka 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Lody bakaliowe

Śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie ubijania dodajemy cienkim strumieniem mleko z puszki.
Orzechy lekko prażymy na suchej patelni, siekamy na drobniejsze kawałki. Studzimy.
Do masy dodajemy bakalie, pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, mieszamy, przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy.

*Jeśli posiadamy maszynkę do lodów:

Ubitą masę (bez bakalii) w misce wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. Gdy będzie jeszcze lekko płynna wlewamy do maszyny i postępujemy wg instrukcji.

Pod koniec dodajemy bakalie. Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 30.07.2013 21:54
uwielbiam z bakaliami
Agata3 30.07.2013 16:49
Bakaliowe są pyszne ! :D
Mysiunia 30.07.2013 12:24
wyglądają lepiej jak z nie jednej lodziarni :) z chęcią wypróbuję ten przepis :)
iwi 30.07.2013 11:29
Wygrywają zdecydowanie
Paolcia 30.07.2013 10:31
moje ulubione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak