Lody bakaliowe

Lody bakaliowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    350 ml
  • mleko

    100 ml
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier puder

    50 g
  • sok z pomarańczy

    2 łyżka
  • starta skórka z pomarańczy

    2 łyżka
  • suszone morele

    10 plaster
  • orzechy włoskie

    3 łyżka
  • orzechy laskowe

    3 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Lody bakaliowe

Kroki postępowania

Krok 1 - Lody bakaliowe foto
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.

Stopniowo dodajemy sok i skórkę z pomarańczy a także mleko, cały czas ucierając.

Wlewamy mieszankę do garnuszka i na małym ogniu gotujemy często mieszając.

Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.

Orzechy drobno mielimy.

Morele kroimy na małe kawałeczki.
Krok 2 - Lody bakaliowe foto
Śmietankę ubijamy na sztywno po czym dodajemy do niej wystudzoną masę, zmielone orzechy a także rodzynki i pokrojoną morelę.
Krok 3 - Lody bakaliowe foto
Delikatnie ale dokładnie mieszamy i w plastikowym pojemniku wkładamy do zamrażarki.

Lody są gotowe po ok. 4 godzinach.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

staropolanka5 11.10.2015 00:26
ładnie podane
lara 20.05.2013 14:09
moje ulubione
mela25 05.08.2012 10:24
super idę zrobić pycha !
Sarenka 09.06.2012 08:19
Zjadłoby się!
Mati3 04.06.2012 13:56
pycha:)
Rafał10 31.05.2012 15:09
mniam mniam;))
czekoladka_m 15.05.2012 12:15
o rety, rewelacyjne!!
Mienta 25.04.2012 10:15
Ewa proszę Cię bardzo :) Przesyłam wirtualną mega porcję :)
Ewa104 24.04.2012 22:12
Poproszę porcję na wynos.
motylwe 24.04.2012 16:40
wyglądają super-muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat