Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śmietana 30%
350 ml -
mleko
100 ml -
żółtko jajek
2 szt -
cukier puder
50 g -
sok z pomarańczy
2 łyżka -
starta skórka z pomarańczy
2 łyżka -
suszone morele
10 plaster -
orzechy włoskie
3 łyżka -
orzechy laskowe
3 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Lody bakaliowe
Kroki postępowania

Stopniowo dodajemy sok i skórkę z pomarańczy a także mleko, cały czas ucierając.
Wlewamy mieszankę do garnuszka i na małym ogniu gotujemy często mieszając.
Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.
Orzechy drobno mielimy.
Morele kroimy na małe kawałeczki.


Lody są gotowe po ok. 4 godzinach.
Smacznego :)
Komentarze (10)