Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowy tort truskawkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt

jaja 6 szt.
cukier 20 dag
mąka pszenna 15 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
sok z pomarańczy 3 łyżki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Składniki na krem

truskawki świeże 1/2 kg
śmietana kremówka 400 ml
cukier puder 5 dag
cukier waniliowy 1 szt.
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowy tort truskawkowy

Kroki postępowania

1
Wykonanie biszkoptu:
Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem. Białka ubić, dodać do żółtek. Wymieszać z obiema mąkami i wyrobić ciasto.
Krok 1 - Lodowy tort truskawkowy foto
2
Następnie wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej posypanej bułką tartą tortownicy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z formy, ostudzić i poziomo przekroić na pół.
Krok 2 - Lodowy tort truskawkowy foto
3
Wykonanie kremu:
Truskawki oczyścić, kilka odłożyć a resztę pokroić i skropić sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Krok 3 - Lodowy tort truskawkowy foto
4
Składanie tortu:
Krążek biszkoptu włożyć do tortownicy, skropić sokiem z truskawek, nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Ułożyć drugi krążek biszkoptu, na nim resztę kremu. Tort mrozić 6 godzin. Ozdobić truskawkami.
Krok 4 - Lodowy tort truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 25.04.2014 22:15
Lubię takie słodkości.
stokrotka 25.04.2014 21:16
ale pyszności!
ben-ka 25.04.2014 17:09
Właśnie teraz bym chętnie taki torcik zjadła:)
Czyki 25.04.2014 16:33
Cudowny torcik:)
dodi 25.04.2014 15:52
niebo w gębie. Pycha
Krzysztof15 25.04.2014 15:40
wyglada apetycznie
Krysia_S 25.04.2014 15:31
Aż ślinka cieknie ;)
Noruas 25.04.2014 15:11
piękny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak