Lodowy tort jagodowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier kryształ

    3 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • śmietanka

    0,5 litry, 30%
  • serek mascarpone

    200 gram
  • jagody

    400 gram
  • ciastka

    1 duże opakowanie, oreo
  • mięta

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lodowy tort jagodowy foto
Około ¾ jagód rozgotowujemy, miksujemy i studzimy. Pozostałą część pozostawiamy do dekoracji.
Krok 2 - Lodowy tort jagodowy foto
W trakcie jak owoce się studzą, przygotowujemy spód naszego torcika. W tym celu dno tortownicy wykładamy ciastkami oreo.
Krok 3 - Lodowy tort jagodowy foto
Jajka ubijamy na parze z dodatkiem 3 łyżek cukru do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Po połączeniu składników całość łączymy z ubitymi jajkami.
Krok 4 - Lodowy tort jagodowy foto
Gotową masę dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy bez dodatków, a do drugiej dodajemy mus borówkowy. Część z musem miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.
Krok 5 - Lodowy tort jagodowy foto
Tak przygotowane masy wykładamy na ciastka oreo, tworząc kolorowe warstwy. Na wierzch torcika wykładamy pozostawione na początku pracy jagody. Całość wkładamy do zamrażalnika (najlepiej na całą noc). Gotowy deser wyjmujemy na 2-3 minuty przed podaniem. W tym czasie owoce w wyniku zmiany temperatury zajdą nam szronem. Osobiście uwielbiam ten efekt:). Wierzch deseru dodatkowo dekorujemy listami mięty. Podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 08.12.2016 08:42
Prawie mowę mi odebrało :)
berys18 08.12.2016 08:29
prezentuje się pięknie
Patrycja33 08.12.2016 00:01
wspanialy tort:)
molanka 07.12.2016 20:54
wygląda apetycznie
Edith85 07.12.2016 19:42
Chętnie się poczęstuję:-)
noninka77 07.12.2016 18:22
Wspaniały deser :)
benka 07.12.2016 17:18
Takiemu deserowi nikt się nie oprze .
gusia1000 07.12.2016 17:17
Po prostu-znakomitość.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat