Lodowy domek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    1 szklanka
  • masło

    1 kostka
  • żółtka

    3 szt
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • migdały płatki

    2 łyżki
  • herbatniki

    4 paczka
  • twaróg

    50 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać ser, zmiksować i dodać migdały.
Masę podzielić na pół i do jednej części wmieszać kakao.
Na folii spożywczej ułożyć 2 paczki herbatników w 4 słupki obok siebie. W każdym słupku 5 herbatników.
Herbatniki posmarować połową białej masy.
Powtórzyć czynność z herbatnikami-ułożyć następną warstwę. Posmarować resztą białej masy.
Na dwóch środkowych słupkach ułożyć masę kakaową.
Teraz czynność budowniczego.Za pomocą folii, boczne słupki podnieść i przykryć masę kakaową tak, aby utworzył się daszek.
"Zaprawa" musi ściągnąć, więc wkładamy nasz luksusowy domek do zamrażalnika na całą noc.
Zimne ciasto polewamy czekoladową polewą-rozpuszczamy: 1/4 kostki masła,1/4 szkl. cukru pudru,1 łyżkę kakao i 1 łyżkę wody.

Domek lodowy, dlatego, że po wyjęciu z zamrażalnika masa smakuje jak lody. Ciasto przechowujemy w zamrażarce i jesteśmy gotowi na różne przypadki. Żaden niespodziewany gość, nie okaże się nieoczekiwanym .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 09.11.2013 12:37
smacznie wyglada
Andrzej8 09.11.2013 11:49
świetny deserek
Katarzyna34 09.11.2013 11:42
wygląda rewelacyjnie
Gabi44 09.11.2013 00:18
Jadłam podobny u koleżanki,właśnie z lodówki,bo Ją zaskoczyłam.Pyszny.
joanna30 08.11.2013 18:06
Świetny pomysł na cos słodkiego :)
halina17 08.11.2013 13:19
Dobry pomysł na mrożony domek.
sanielcia 08.11.2013 12:11
świetnie wygląda
reniatka 08.11.2013 11:35
mniam rozkosz dla podniebienia
everay 08.11.2013 11:09
bosko wygląda
mariel78 08.11.2013 10:14
o fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat