Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowiec-torcik bez pieczenia

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

biszkopty okrągłe 250 g
masło 1 kostka
galaretka 3 różne
budyń śmietankowy 1 na pół litry mleka (bez cukru)
mleko 1 szkl
jajko 3 szt
cukier 1 szkl
kakao 1,5 łyzki
sok z cytryny 1/2 owocu
wódka 1 kieliszek

Dekoracja

borówka amerykańska 200 g
jabłko 1 czerwone
cukier 1/2 szkl
sok z cytryny 1 łyżka
woda 3/4 szkl

Porada

Galaretka , w której maczamy biszkopty powinna być zimna ,ale płynna.

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowiec-torcik bez pieczenia

Budyń ugotować bez dodatku cukru w 1 szklance mleka(ma być bardzo gęsty), wystudzić. Masło utrzeć na puch. Jajka z cukrem ubić na parze (ubijać aż będą gęste 15-20 minut), wystudzić ciągle ubijając. Galaretki rozpuścić osobno,każdą w 1 szklance wody.
Budyń zimny zmiksować, aby nie było grudek i połączyć z masłem, dodać po łyżce pianę z jajek, zmiksować. Krem podzielić na połowę, do jednej dodać kakao,wymieszać.
Biszkopty maczać w jednej z galaretek i układać w tortownicy.Na biszkopty wyłożyć połowę ciemnego kremu. Następnie wyłożyć drugą warstwę biszkoptów, ale maczanych w drugiej galaretce, pomiędzy biszkopty wcisnąć borówki. Polać je, jeszcze kilkoma łyżkami galaretki i wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika. Gdy galaretka stężeje, wyłożyć połowę białego kremu. Czynności powtórzyć.
Z wody i cukru oraz soku z cytryny ugotować syrop. Jabłko umyć, przekroić na pół,wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie półplasterki,włożyć na minutę do wrzącego syropu. Delikatnie wyjąć i ostudzić.
Na ostatniej warstwie kremu ułożyć ozdobnie kwiat z jabłka , udekorować resztą borówek,zalać tężejącą galaretką (u mnie cytrynowa) Torcik schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 02.01.2017 07:51
Dziękuję, jest pyszne , nie za słodkie :)
Agnieszka-87-25 02.01.2017 07:08
wyglada pysznie
Barbara13 01.01.2017 22:08
Ciekawe i apetyczne ciacho
mirosława4 01.01.2017 21:25
smaczne ciasto
IKrakowianka 01.01.2017 20:17
świetny torcik
olkaaa 01.01.2017 19:41
brzmi ciekawie
Łukasz15 01.01.2017 19:41
Super ciasto
Lis 01.01.2017 19:04
Bardzo smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak