Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 1 litr
budyń waniliowy 4 opakowania
masło lub margaryna 50 dag
cukier 1 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
mleko w proszku 2 szklanki
biszkopty okrągłe 2 opakowania
galaretka truskawkowa 2 opakowania

Porada

Choć nazwa wskazuje na zamrażanie, to w żadnym wypadku nie wolno jej zamrażać !!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowiec

W połowie mleka ugotować dwa budynie roztrzepane z dwoma żółtkami, w pozostałym leku-2 budynie + 2 żółtka. Oba wystudzić. Masło utrzeć z połową cukru, dodając porcjami wystudzony budyń i szklankę mleka w proszku. Tak samo przygotować drugą masę. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, biszkopty moczyć w chłodnej galaretce i układać na spód blachy. Na biszkopty wyłożyć jedną masę, na wierzch ponownie biszkopty moczone w galaretce,na to druga masa. całość zalać pozostałą galaretką i schłodzić. Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Im bardziej schłodzone, tym bardziej smakuje jak lody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 21.03.2015 07:05
smaczne ciasto
Bernadeta1 19.03.2015 18:11
zapowiada się pysznie
ania2610 14.03.2015 17:49
jak dawno nie robiłam, bardzo lubię -pyszne!
gosia56 14.03.2015 13:54
Na pewno pyszne;)
usmiech 14.03.2015 11:18
ciekawy przepis
halina17 14.03.2015 10:56
Dobre ciasto.
AgaS10 14.03.2015 09:29
Superciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak