Lodowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 3,2%

    1 litr
  • budyń waniliowy

    4 opakowania
  • masło lub margaryna

    50 dag
  • cukier

    1 1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • mleko w proszku

    2 szklanki
  • biszkopty okrągłe

    2 opakowania
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W połowie mleka ugotować dwa budynie roztrzepane z dwoma żółtkami, w pozostałym leku-2 budynie + 2 żółtka. Oba wystudzić. Masło utrzeć z połową cukru, dodając porcjami wystudzony budyń i szklankę mleka w proszku. Tak samo przygotować drugą masę. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, biszkopty moczyć w chłodnej galaretce i układać na spód blachy. Na biszkopty wyłożyć jedną masę, na wierzch ponownie biszkopty moczone w galaretce,na to druga masa. całość zalać pozostałą galaretką i schłodzić. Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Im bardziej schłodzone, tym bardziej smakuje jak lody.
luna76
Choć nazwa wskazuje na zamrażanie, to w żadnym wypadku nie wolno jej zamrażać !!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damiano 21.03.2015 07:05
smaczne ciasto
Bernadeta1 19.03.2015 18:11
zapowiada się pysznie
ania2610 14.03.2015 17:49
jak dawno nie robiłam, bardzo lubię -pyszne!
gosia56 14.03.2015 13:54
Na pewno pyszne;)
usmiech 14.03.2015 11:18
ciekawy przepis
halina17 14.03.2015 10:56
Dobre ciasto.
AgaS10 14.03.2015 09:29
Superciacho:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat