Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowe ciasto stracciatella

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

amaretti ciasteczka zmielone 2/3 szkl
migdały mielone 1/4 szkl
masło stopione 3 łyzki
białko 3 szt
cukier puder 1/4 szt
sól 1/2 łyżeczki
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 i 1/4 szkl
fix do śmietany 1 szt
amaretto 1 łyżka
gorzka czekolada 100 g
płatki migdałowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowe ciasto stracciatella

Formę najlepiej keksówkę (12x25) wyłożyć papierem do pieczenia tak by brzegi z krótszej strony wystawały na zewnątrz. Wymieszać razem ciasteczka, zmielonych migdały oraz masło, następnie wyłożyć masą dno keksówki. Włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.

Białka z solą ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier puder. Śmietanę ubić także na sztywno, dodać fix. Do białek dodać śmietanę, startą czekoladę i likier wymieszać wszystko delikatnie. Wyjąć keksówkę z zamrażalnika, na zmrożony spód wyłożyć masę. Wygładzić wierzch, posypać płatkami migdałów. Ponownie włożyć do zamrażalnika na około 3 godzin.

Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie za wystający papier, odkleić ciasto od papieru i przełożyć na talerz. Pokroić na trójkąty. Można podać z sosem np czekoladowym lub fudge.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria2911 09.04.2012 10:32
super
Monika78 08.04.2012 21:12
pyszny deser!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak