Łódeczki ryżowe z zielonym pesto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ŁÓDECZKI RYŻOWE

  • ryż

    100 g
  • jajko

  • mąka

    1 łyżka
  • Bazylia suszona Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

PESTO

  • rukola

    130 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • ser cheddar

    70 g
  • orzeszki ziemne

    80 g
  • oliwa

    0,5 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

DODATKI

  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łódeczki ryżowe z zielonym pesto foto
Propozycja na nietypową, ale bardzo smaczną, aromatyczną i pożywną mini przekąskę, która doskonale sprawdzi się na organizowanym przez nas przyjęciu. Łódeczki z pewnością zasmakują naszym gościom, wywołają uśmiech na ich twarzach oraz szybko odpłyną z talerza ;)

PRZYGOTOWANIE:

Umytą i osuszoną rukolę wkładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i miksujemy do częściowego rozdrobnienia.
Krok 2 - Łódeczki ryżowe z zielonym pesto foto
Orzeszki ziemne obieramy z łupin i łusek, prażymy na patelni i studzimy.

Ostudzone orzeszki rozbijamy w moździerzu.
Krok 3 - Łódeczki ryżowe z zielonym pesto foto
Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Starty ser oraz rozbite w moździerzu orzeszki ziemne dodajemy do rozdrobnionej z czosnkiem rukoli, dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy* do odpowiedniego rozdrobnienia i połączenia się składników. Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

* miksujemy dosłownie kilka sekund, aby nie dopuścić do powstania jednolitej "papki".

Gotowe pesto odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 4 - Łódeczki ryżowe z zielonym pesto foto
Następnie przygotowujemy łódeczki ryżowe.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy.

Do ostudzonego ryżu dodajemy 1 jako, 1 łyżkę mąki i przyprawy: 2 łyżeczki bazylii oraz czarny pieprz. Całość doprawiamy do smaku solą ziołową i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Łódeczki ryżowe z zielonym pesto foto
Z tak powstałej masy ryżowej formujemy łódeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Krok 6 - Łódeczki ryżowe z zielonym pesto foto
Upieczone łódeczki ryżowe napełniamy zielonym pesto z rukoli oraz ozdabiamy listkami bazylii nabitymi na wykałaczki, tworząc zielone żagle.

Gotowe przekąski doskonale sprawdzą się podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 29.01.2017 13:51
Pomysłowo ,ciekawie i smacznie;)
caralajna 19.02.2015 20:20
pomysłowe :)
jagoda5913 19.02.2015 11:42
Moje klimaty z rukolą
Monika-twin 19.02.2015 11:39
pieknie wyglada.
ilka01 19.02.2015 08:32
super przekąska :)
dollce 19.02.2015 00:11
Fajna propozycja
Sroczka 18.02.2015 21:02
Ale pyszne danie, zjadłabym.
Beatris 18.02.2015 20:55
Wyglądają przepysznie :)
Skotka 18.02.2015 20:55
Ciekawa przekąska:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat