Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łódeczki ryżowe z zielonym pesto

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ŁÓDECZKI RYŻOWE

ryż 100 g
jajko
mąka 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

PESTO

rukola 130 g
czosnek 3 ząbki
ser cheddar 70 g
orzeszki ziemne 80 g
oliwa 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

DODATKI

bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Łódeczki ryżowe z zielonym pesto

Kroki postępowania

1
Propozycja na nietypową, ale bardzo smaczną, aromatyczną i pożywną mini przekąskę, która doskonale sprawdzi się na organizowanym przez nas przyjęciu. Łódeczki z pewnością zasmakują naszym gościom, wywołają uśmiech na ich twarzach oraz szybko odpłyną z talerza ;)

PRZYGOTOWANIE:

Umytą i osuszoną rukolę wkładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i miksujemy do częściowego rozdrobnienia.
Krok 1 - Łódeczki ryżowe z zielonym pesto foto
2
Orzeszki ziemne obieramy z łupin i łusek, prażymy na patelni i studzimy.

Ostudzone orzeszki rozbijamy w moździerzu.
Krok 2 - Łódeczki ryżowe z zielonym pesto foto
3
Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Starty ser oraz rozbite w moździerzu orzeszki ziemne dodajemy do rozdrobnionej z czosnkiem rukoli, dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy* do odpowiedniego rozdrobnienia i połączenia się składników. Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

* miksujemy dosłownie kilka sekund, aby nie dopuścić do powstania jednolitej "papki".

Gotowe pesto odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 3 - Łódeczki ryżowe z zielonym pesto foto
4
Następnie przygotowujemy łódeczki ryżowe.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy.

Do ostudzonego ryżu dodajemy 1 jako, 1 łyżkę mąki i przyprawy: 2 łyżeczki bazylii oraz czarny pieprz. Całość doprawiamy do smaku solą ziołową i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Łódeczki ryżowe z zielonym pesto foto
5
Z tak powstałej masy ryżowej formujemy łódeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Krok 5 - Łódeczki ryżowe z zielonym pesto foto
6
Upieczone łódeczki ryżowe napełniamy zielonym pesto z rukoli oraz ozdabiamy listkami bazylii nabitymi na wykałaczki, tworząc zielone żagle.

Gotowe przekąski doskonale sprawdzą się podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Życzę smacznego! :)
Krok 6 - Łódeczki ryżowe z zielonym pesto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 29.01.2017 13:51
Pomysłowo ,ciekawie i smacznie;)
caralajna 19.02.2015 20:20
pomysłowe :)
jagoda5913 19.02.2015 11:42
Moje klimaty z rukolą
Monika-twin 19.02.2015 11:39
pieknie wyglada.
ilka01 19.02.2015 08:32
super przekąska :)
dollce 19.02.2015 00:11
Fajna propozycja
Sroczka 18.02.2015 21:02
Ale pyszne danie, zjadłabym.
Beatris 18.02.2015 20:55
Wyglądają przepysznie :)
Skotka 18.02.2015 20:55
Ciekawa przekąska:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak