Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lizaki szarlotkowe z cynamonem

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

A może tak szarlotkę nabić na patyk i stworzyć urocze lizaki? Będą hitem każdej uroczystości i świetnym upominkiem :) Jedno jest pewne: szarlotkowe lizaki z cynamonem błyskawicznie znikają ze stołu. Uwielbiają je dzieci i dorośli. W ich pieczeniu pomagał mi cynamonowy ludek widoczny na zdjęciach.

Składniki:

Ciasto (crust pie):

mąka 275 g
schłodzone masło 210 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda zimna 70 g
cynamon 3 duże łyż.
cukier trzcinowy 4 duże łyż.

Nadzienie:

jabłka 2 szt.
cukier 1 łyżeczka
mąka 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka

Dodatkowo:

białko do smarowania 1 szt.

Porada

Lizaki można przygotować wcześniej, włożyć do zamrażalki i upiec tuż przed okazją, na którą chce się je zaserwować. Nadzienia nie trzeba dusić na patelni. Należy wtedy pamiętać by lizaki nakłuć w kilku miejscach by sok mógł odparować.

Przepis i sposób przygotowania na: Lizaki szarlotkowe z cynamonem

Lizaki

1
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich cynamon. Duś chwilę pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękną dosyp mąkę by powstał gęsty sos z soku.
Krok 1 - Lizaki szarlotkowe z cynamonem foto
2
Wyciągnij masło z lodówki i pokrój je w kostkę. Następnie włóż je na chwilę do zamrażalnika. W międzyczasie w dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Schłodzone masło rozcieraj w rękach z mąką aż będzie przypominać kruszonkę. Następnie dolej bardzo zimnej wody. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę. Jeśli ciasto nie chce się połączyć dodaj jeszcze odrobinę wody. Gdy zbytnio się lepi, dodaj trochę mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok 0,5 -2 h.
Krok 2 - Lizaki szarlotkowe z cynamonem foto
3
Wyciągnij ciasto z zamrażalki. Połowę podsyp małą ilością mąki i rozwałkuj je na grubość 2-3 mm. Wytnij z niego małe kółka - można je od razu układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Przygotuj patyczki do lizaków poprzez przecięcie długich wykałaczek na pół. Wciśnij je w kółeczka i posmaruj białkiem miejsca styku.
Nałóż małą płaską łyżeczkę nadzienia z jabłek na środek krążków.
Krok 3 - Lizaki szarlotkowe z cynamonem foto
4
Rozwałkuj drugą połowę ciasta na grubość 2-3 mm. Posyp je cukrem trzcinowym i cynamonem. Przewałkuj po raz drugi aby posypka wbiła się w ciasto. Następnie zwiń je w rulon i pokrój na ok. 1-1,5 cm kawałki. Rozwałkuj je lub rozpłaszcz w dłoniach do grubości ok 3 mm. Wytnij z nich małe koła.
Krok 4 - Lizaki szarlotkowe z cynamonem foto
5

Cynamonowe kółka rozciągnij lekko w dłoniach by pokryły jabłka nałożone wcześniej na krążki ciasta. Zaklejaj lizaki dookoła opuszkami palców. Ich wierzch posmaruj białkiem jaja.
Lizaki przełóż delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na 12-15 minut.

Gotowe!

Krok 5 - Lizaki szarlotkowe z cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak