Lizaki szarlotkowe z cynamonem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

A może tak szarlotkę nabić na patyk i stworzyć urocze lizaki? Będą hitem każdej uroczystości i świetnym upominkiem :) Jedno jest pewne: szarlotkowe lizaki z cynamonem błyskawicznie znikają ze stołu. Uwielbiają je dzieci i dorośli. W ich pieczeniu pomagał mi cynamonowy ludek widoczny na zdjęciach.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto (crust pie):

  • mąka

    275 g
  • schłodzone masło

    210 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda zimna

    70 g
  • cynamon

    3 duże łyż.
  • cukier trzcinowy

    4 duże łyż.

Nadzienie:

  • jabłka

    2 szt.
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • białko do smarowania

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Lizaki

Krok 1 - Lizaki szarlotkowe z cynamonem foto
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich cynamon. Duś chwilę pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękną dosyp mąkę by powstał gęsty sos z soku.
Krok 2 - Lizaki szarlotkowe z cynamonem foto
Wyciągnij masło z lodówki i pokrój je w kostkę. Następnie włóż je na chwilę do zamrażalnika. W międzyczasie w dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Schłodzone masło rozcieraj w rękach z mąką aż będzie przypominać kruszonkę. Następnie dolej bardzo zimnej wody. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę. Jeśli ciasto nie chce się połączyć dodaj jeszcze odrobinę wody. Gdy zbytnio się lepi, dodaj trochę mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok 0,5 -2 h.
Krok 3 - Lizaki szarlotkowe z cynamonem foto
Wyciągnij ciasto z zamrażalki. Połowę podsyp małą ilością mąki i rozwałkuj je na grubość 2-3 mm. Wytnij z niego małe kółka - można je od razu układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Przygotuj patyczki do lizaków poprzez przecięcie długich wykałaczek na pół. Wciśnij je w kółeczka i posmaruj białkiem miejsca styku.
Nałóż małą płaską łyżeczkę nadzienia z jabłek na środek krążków.
Krok 4 - Lizaki szarlotkowe z cynamonem foto
Rozwałkuj drugą połowę ciasta na grubość 2-3 mm. Posyp je cukrem trzcinowym i cynamonem. Przewałkuj po raz drugi aby posypka wbiła się w ciasto. Następnie zwiń je w rulon i pokrój na ok. 1-1,5 cm kawałki. Rozwałkuj je lub rozpłaszcz w dłoniach do grubości ok 3 mm. Wytnij z nich małe koła.
Krok 5 - Lizaki szarlotkowe z cynamonem foto

Cynamonowe kółka rozciągnij lekko w dłoniach by pokryły jabłka nałożone wcześniej na krążki ciasta. Zaklejaj lizaki dookoła opuszkami palców. Ich wierzch posmaruj białkiem jaja.
Lizaki przełóż delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na 12-15 minut.

Gotowe!

Lizaki można przygotować wcześniej, włożyć do zamrażalki i upiec tuż przed okazją, na którą chce się je zaserwować. Nadzienia nie trzeba dusić na patelni. Należy wtedy pamiętać by lizaki nakłuć w kilku miejscach by sok mógł odparować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat