Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto (crust pie):
-
mąka
275 g -
schłodzone masło
210 g -
cukier
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka -
woda zimna
70 g -
cynamon
3 duże łyż. -
cukier trzcinowy
4 duże łyż.
Nadzienie:
-
jabłka
2 szt. -
cukier
1 łyżeczka -
mąka
1 łyżeczka -
cynamon
1 łyżeczka
Dodatkowo:
-
białko do smarowania
1 szt.
Sposób przygotowania
Lizaki



Przygotuj patyczki do lizaków poprzez przecięcie długich wykałaczek na pół. Wciśnij je w kółeczka i posmaruj białkiem miejsca styku.
Nałóż małą płaską łyżeczkę nadzienia z jabłek na środek krążków.


Cynamonowe kółka rozciągnij lekko w dłoniach by pokryły jabłka nałożone wcześniej na krążki ciasta. Zaklejaj lizaki dookoła opuszkami palców. Ich wierzch posmaruj białkiem jaja.
Lizaki przełóż delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na 12-15 minut.
Gotowe!
Lizaki można przygotować wcześniej, włożyć do zamrażalki i upiec tuż przed okazją, na którą chce się je zaserwować. Nadzienia nie trzeba dusić na patelni. Należy wtedy pamiętać by lizaki nakłuć w kilku miejscach by sok mógł odparować.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się