Lizaki miodowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • miód płynny

    1/3 szklanki
  • woda

    1/3 szklanki
  • barwnik

    do nadania koloru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blaszkę do pieczenia posmarować olejem (ja użyłam foremki do cake pops)

Cukier,wodę i miód umieścić w garnku z grubym dnem i doprowadzić do zagotowania (gotować na średnim ogniu)mieszając od czasu do czasu.Przykryć i gotować jeszcze 2-3min.

Następnie zdjąć pokrywkę ,przyczepić termometr do rondelka,podkręcić ogień i gotować mieszając od czasu do czasu aż syrop osiągnie temp.143°C ( ja robiłam to na tzw.oko ponieważ nie posiadam termometru )

Garnek zdjąć z ognia i ostudzić go natychmiast wkładając do na chwilkę do większego naczynia z zimną wodą.

Garnek z gotowym sytopem ustawić na blacie,dodać barwnik, szybko wymieszać i formować kółka na posmarowanej blaszce ( ja wlewałam do foremki)

Wcisnąć patyczki,przykryć kropelką syropu i zostawić do zakrzepnięcia,w przepisie było kilka godzin ale mi krzepł bardzo szybko,prawie natychmiastowo :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 27.05.2015 11:04
fajny pomysł na dzien dziecka
pawlito 20.12.2013 07:45
dzieci chętnie by się dołączyły
czekoladka_m 05.12.2013 12:49
pysznie wyglądają:)
[email protected] 14.06.2013 09:05
nieźle to wygląda:)
Katarzyna59 05.06.2013 08:18
bardzo smaczne
Barbara13 04.06.2013 23:22
Nie prąbowałam bez cukru,ja sugerowałam się przepisem który gdzieś znalazłam,tam zamiast miodu był syrop na bazie cukru a ja zastąpiłam go miodem ale coą mi się wydaje że bez cukru nie będą odpowiednio twarde,może się mylę,nie próbowałam:)
Kolorowa 04.06.2013 16:42
Cukier do miodu....trzeba go użyć, nie da rady bez cukru ?
reniatka 04.06.2013 15:12
ooo rewelka takie domowe
aisoglam 04.06.2013 14:23
Ciekawe te lizaczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat