Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lizaki cisteczkowe na patykach.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto;

mąka pszenna 20 dag
cukier puder 1 łyzka
jajko 1 szt.
żółtko jajek 2 szt.
masło 10 dag

Dodatkowo;

powidła śliwkowe (węgierkowe) 0,5 słoiczka
biała czekolada 0,5 tabliczki
siemię lniane 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Lizaki cisteczkowe na patykach.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy w folie i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na placek grubości ok. 0,5 cm. i szklanką lub innymi foremkami wycinamy kształty. Ilość ma być parzysta.
Na jednej połówce rozsmarowujemy powidło, następnie układamy patyczek i przygniatamy delikatnie drugą połówką. I tak do wyczerpania składników.
Układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy aż się zrumienią (około 20 min).

Kiedy lizaki już ostygły wtedy je dekorujemy. Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią brzegi lizaków. A następnie posypujemy lub maczamy je w siemieniu lnianym.
Odstawiamy na chwilę aż czekolada zastygnie i możemy podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 22.03.2016 17:33
zabawnie wyglądają
tobi1989 22.03.2016 11:03
Fajne ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak