Litewskie kibiny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    90 dag
  • jajko

    5 sztuk
  • margaryna

    40 dag
  • śmietana

    20 dag
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • drożdże

    25 gramów

Farsz:

  • mięso mielone

    80 dag
  • olej

  • cebula

    2 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Farsz: cebulę obierz, posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj mielone mięso, podsmaż. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

2. Ciasto: Margaryna ma być z temperatury pokojowej. Mąkę wymieszaj z margaryną, 4 jajkami, śmietaną i drożdżami, oprósz solą. Zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. apełnij farszem, zlep, formując pierogi. Ułóż na blasze. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 18.01.2014 07:20
zapowiada się smacznie
MagdaXXX 10.10.2013 18:59
oooo czegoś takiego nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat