Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
90 dag -
jajko
5 sztuk -
margaryna
40 dag -
śmietana
20 dag -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
drożdże
25 gramów
Farsz:
-
mięso mielone
80 dag -
olej
-
cebula
2 sztuki -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
1. Farsz: cebulę obierz, posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj mielone mięso, podsmaż. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
2. Ciasto: Margaryna ma być z temperatury pokojowej. Mąkę wymieszaj z margaryną, 4 jajkami, śmietaną i drożdżami, oprósz solą. Zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. apełnij farszem, zlep, formując pierogi. Ułóż na blasze. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się