litewski tort orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • konfitura z borówki

    1 szkl.
  • mleko

    1/2 l.
  • orzechy laskowe

    20 dkg.
  • mąka

    2 łyżki
  • Śliwki z kompotu

    30 dkg.
  • margaryna

    1 kost.
  • żółtko jajek

    4 szt.
  • cukier

    1 szkl.
  • cukier waniliowy

  • melisa lub mięta

  • herbatniki

    1 kg.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

herbatniki pokruszyć,1/2szklanki odłożyć a resztę wymieszać w misce z konfiturą jeśli nie mamy borówki możemy zastąpić ją czarna porzeczką,z powstałej masy formować kulki o średnicy 2cm.obtaczać w odłożonych herbatnikach i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem podsuszyć je w nagrzanym piekarniku,żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę cały czas mieszając stopniowo dodawać mąkę,mleko zagotować i wlać do masy całość ponownie zagotować,wystudzić i utrzeć z miękką margaryną lub masłem,pod koniec dodać cukier waniliowy i mieszać aż się rozpuści,podsuszone kuleczki układać w tortownicy o średnicy 24cm.wyłożonej pergaminem na kulkach układać grubą warstwę kremu,po wierzchu udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i rozdrobnionymi śliwkami wymieszanymi z konfiturą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 14.10.2013 10:18
smaczny torcik
Wacław 18.09.2013 12:58
na pewno pyszny
caralajna 24.07.2012 10:30
fajny
mela25 15.06.2012 09:25
Świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat