Przepis i sposób przygotowania na: Limonkowy serniczek na zimno a'la Mojito
1.
1SPÓD: Utrzeć masło z cukrem i żółtkiem na jednolitą masę, dodac mąkę , .. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce conajmniej przez godzinę.Tortownicę wyłożyć pergaminem, a następnie ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170-180° C i upiec.Odstawić do ostudzenia. 2. Warstwa serowa: 500g sera śmietankowego połaczyc z galaretką cytrynową i skórką z limonki starta na tarce o małych oczkach . Odstawić na kilka minut do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć na wczesniej upieczony spód. 3.Warstwa galaretkowa Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do przestudzenia. Dodać do smaku sok z limonki oraz rum(rum niekoniecznie) . Odstawić do lekkiego stężenia, po czym tężęjąćą wylac na wierzch sernika. . Odstawić na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem udekorowac plasterkiem świeżej limonki