Limonkowy serniczek na zimno a'la Mojito

Limonkowy serniczek na zimno a'la Mojito

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • masło

    80 g
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • cukier

    1\4 szklanki
  • mąka

    1\4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • ekstrat miętowy

    3 krople

warstwa serowa

  • serek śmietankowy

    500 g
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • skórka z limonki

    z 2 limonek

wierzch

  • galaretka cytrynowa

    lub mietowo jabłkowa
  • rum

    1 łyzka
  • sok z limetki

    -z limonki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1.

1SPÓD: Utrzeć masło z cukrem i żółtkiem na jednolitą masę, dodac mąkę , .. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce conajmniej przez godzinę.Tortownicę wyłożyć pergaminem, a następnie ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170-180° C i upiec.Odstawić do ostudzenia. 2. Warstwa serowa: 500g sera śmietankowego połaczyc z galaretką cytrynową i skórką z limonki starta na tarce o małych oczkach . Odstawić na kilka minut do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć na wczesniej upieczony spód. 3.Warstwa galaretkowa Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do przestudzenia. Dodać do smaku sok z limonki oraz rum(rum niekoniecznie) . Odstawić do lekkiego stężenia, po czym tężęjąćą wylac na wierzch sernika. . Odstawić na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem udekorowac plasterkiem świeżej limonki
mileneczka5
tortownica 28 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ania2610

24.11.2015 12:24
pyszny, lekki serniczek!

Krystyna32

24.11.2015 09:24
apetyczny :)

jagoda5913

24.11.2015 00:25
piękny sernik

Jolcia_90

23.11.2015 23:42
Jaki ciekawy serniczek :) Mojito to zdecydowanie mój smak :)

monikaT83

23.11.2015 22:40
ale mi się zachciało takiego pysznego serniczka..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat