Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Limonkowe risotto z białym tuńczykiem i melisą

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Bardzo lubię, gdy w kuchni unosi się intensywnie cytrusowa nuta, która cudownie pobudza zmysły i zachwyca je swoją świeżością. Dzisiaj ten smak i aromat zawarł się w kremowym risotto z limonką, melisą oraz delikatnym tuńczykiem.

Składniki:

SKŁADNIKI

ryż arborio 160 gramów
cebula szalotka 2 sztuki
wino białe wytrawne 150 mililitrów
tuńczyk kawałki w oleju 100 gramów
parmezan 2 łyżki
skórka z limonki 1 łyżka
sok z limonki 4 łyżki
listki melisy 1 pęczek
bulion warzywny 0.6 litra
masło 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Limonkowe risotto z białym tuńczykiem i melisą

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki, a następnie podlewamy partiami bulionem warzywnym, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 2. Białego tuńczyka odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ryżu. Na sam koniec do risotto dodajemy skórkę otartą z limonki, posiekane listki melisy, parmezan i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i dajemy dojść daniu około 2 - 3 minuty. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 21.03.2019 09:33
Smakowite i kuszące risotto ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak