Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Limonkowe ciasto do odrywania

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanka
cukier 1/4 szklanka
sól 1/4 łyżeczka
mleko 1/3 szklanka
masło 56 gram
woda 1/4 szklanka
esencja waniliowa 1,5 łyżeczka
jajko 2 sztuka
cukier drobny 1/2 szklanka
skórka starta z limonki 3 łyżka
sok z limonki 1 łyżka
masło roztopione 56 gram
serek topiony śmietankowy 85 gram
cukier puder 1/3 szklanka
mleko 1 łyżka
sok z limonki 2 łyżeczki
drożdże suche 2,25 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Limonkowe ciasto do odrywania

Dwie szklanki mąki przesiewamy, dodajemy cukier, drożdże, sól i mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko razem z masłem, aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wodę, zostawiamy na chwilę, aby lekko przestygło. Do mleka dodajemy wanilię i lekko mieszamy.
Ciepłe mleko dodajemy do suchych składników i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając ( możemy zamiast łyżki użyć miksera ). Dodajemy pozostała część mąki ( 1 szkl. ) i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie lepiące się do rąk (10-15 min ).
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 h).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną dosyć obficie mąką stolnicę i chwilkę wyrabiamy, aby je odgazować. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50x30 cm.
Jeśli ciasto lepi się do stolnicy, należy cały czas je podsypywać mąką, inaczej nie oderwiesz go później.
W miseczce łączymy cukier razem ze startą skórką i sokiem z limonki, aż powstanie wilgotna cukrowa masa. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy równomiernie roztopione masło, a na nim cukrową masę. Używając długiego noża lub rolki do pizzy wycinamy pięć pasów o wym. 30x10. Pasy układamy jeden na drugim i ponownie tniemy na sześć kawałków o wym. 10x5 cm.
Formę o wym. 22x12 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną. Przekładamy do niej dłuższą częścią do góry kawałki ciasta, jeden obok drugiego. W foremce po bokach powinno pozostać wolne miejsce, ciasto później podrośnie i wolne miejsce zostanie zapełnione. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 30-50 min ).
Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy ok. 35 min. Jeśli skórka za mocno się rumieni możemy przykryć ją folią aluminiową i zdjąć na 10 min przed końcem pieczenia. Po upieczeniu ciasto studzimy przez ok. 15 min i dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy.
W międzyczasie możemy przygotować polewę. Serek miksujemy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy mleko oraz sok z limonki, miksujemy.
Ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i za pomocą pędzelka smarujemy polewą. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iiiiii 12.10.2012 09:42
mniam
Iiiiii 08.10.2012 18:09
pyszne
Ada-Gaba 07.10.2012 10:18
znakomite
deeesireee94
deeesireee94 06.10.2012 14:42
Mmm, wygląda smakowicie :))
alexxxanderka 02.10.2012 11:34
świetny pomysł!
agnieszka214 30.09.2012 18:29
apetycznei wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak