Lilakowe bezy

Lis
Lis

Lilakowe bezy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    2 szt
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder z bzu lilak

    3/4 szklanki
  • margaryna

  • mąka ziemniaczana

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Lilakowe bezy

1.Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na gładką, sztywną masę. Powoli dodajemy cukier puder z bzem lilakiem i ubijamy tak długo aż się rozpuści.
2.W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 120 st. C.
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Posmaruj odrobiną margaryny i posyp mąką ziemniaczaną. Następnie łyżeczką nakładaj masę formując niewielką kulkę lub użyj do tego rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciskaj je na papier do pieczenia.
4. Wstaw bezy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Później wyłącz piekarnik ale nie wyciągaj ciastek niech się jeszcze podsuszą. Jeśli masz wrażenie że ciastka nie są suche w środku, włącz piekarnik na np. jeszcze 10 min. a następnie wyłącz go i zostaw w nim bezy aby doschły.
Lis
Smak wiosny - inny pomysł na bezy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

krokus 23.05.2016 21:31
pyszne i ten cukier z bzu, dla mnie bomba
mirosława4 23.05.2016 18:49
domowe najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat