Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
białko
2 szt -
sól
1 szczypta -
cukier puder z bzu lilak
3/4 szklanki -
margaryna
-
mąka ziemniaczana
Przepis i sposób przygotowania Lilakowe bezy
2.W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 120 st. C.
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Posmaruj odrobiną margaryny i posyp mąką ziemniaczaną. Następnie łyżeczką nakładaj masę formując niewielką kulkę lub użyj do tego rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciskaj je na papier do pieczenia.
4. Wstaw bezy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Później wyłącz piekarnik ale nie wyciągaj ciastek niech się jeszcze podsuszą. Jeśli masz wrażenie że ciastka nie są suche w środku, włącz piekarnik na np. jeszcze 10 min. a następnie wyłącz go i zostaw w nim bezy aby doschły.
Smak wiosny - inny pomysł na bezy.![]()
Komentarze (2)