Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lilakowe bezy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 2 szt
sól 1 szczypta
cukier puder z bzu lilak 3/4 szklanki
margaryna
mąka ziemniaczana

Porada

Smak wiosny - inny pomysł na bezy.

Przepis i sposób przygotowania na: Lilakowe bezy

1.Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na gładką, sztywną masę. Powoli dodajemy cukier puder z bzem lilakiem i ubijamy tak długo aż się rozpuści.
2.W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 120 st. C.
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Posmaruj odrobiną margaryny i posyp mąką ziemniaczaną. Następnie łyżeczką nakładaj masę formując niewielką kulkę lub użyj do tego rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciskaj je na papier do pieczenia.
4. Wstaw bezy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Później wyłącz piekarnik ale nie wyciągaj ciastek niech się jeszcze podsuszą. Jeśli masz wrażenie że ciastka nie są suche w środku, włącz piekarnik na np. jeszcze 10 min. a następnie wyłącz go i zostaw w nim bezy aby doschły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 23.05.2016 21:31
pyszne i ten cukier z bzu, dla mnie bomba
mirosława4 23.05.2016 18:49
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak