Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier z czarnej porzeczki

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarna porzeczka 1,5 kg
cukier 700 g
spirytus 500 ml
wódka 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Likier z czarnej porzeczki

Porzeczki oczyścić z szypułek,opłukać,rozgnieść i włożyć do słoja.

Zasypać cukrem i zalać spirytusem. Słój zamknąć i odstawić na 2 tygodnie.

Po tym czasie zlać nalew z porzeczek do innego słoja. Porzeczki zalać wódką i odstawić na 4 tygodnie. Następnie zlać nalew i odcisnąć owoce.

Oba nalewy połączyć ze sobą,przefiltrować,rozlać do butelek. Odstawić likier na 6 miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 31.08.2013 00:51
bardzo lubię likier z czarnej porzeczki
monia502 29.08.2013 21:18
Uwielbiam likiery.
Habibi 29.08.2013 14:52
Smorodinówka :) Jest super smaczna (ma niepowtarzalny aromat) i świetnie rozgrzewa :))) Ja nie rozgniatam porzeczek, aby pektyny nie puściły (wtedy nie tworzy się galaretka), ale myślę, że zawsze jest pyszna taka naleweczka - zwłaszcza zimą :)
elka72 26.08.2013 19:43
Dokładnie tak jak napisałam,rozgniatam,zasypuję cukrem i zalewam spirytusem.Później koniecznie trzeba przefiltrować,bo dużo jest takiej galaretki.Tą galaretowatą konsystencję możemy wykorzystać do deseru lub ciasta.Jeżeli chcemy tego uniknąć to nie rozgniatamy owoców tylko wkładamy całe.Likier także wyjdzie znakomity.
Ewa104 26.08.2013 19:13
Jeśli już rozgniatamy porzeczki to taki likier trzeba przefiltrować. Czy zasypujesz cukrem i od razu zalewasz spirytusem? Czy czekasz,aż puszczą sok?Mieszasz te owoce z cukrem? Bo wygląda to tak,że po rozgnieceniu zasypujesz cukrem i wlewasz na to spirytus i tak zostawiasz.Tak ma być?
dziewczyna_z_kodeksem 25.08.2013 19:38
nigdy nie robiłam samodzielnie likierów, ale chętnie bym spróbowała
Lis 25.08.2013 11:50
Świetny przepis, trzeba zrobić póki są jeszcze porzeczki:)
malaczarna23 25.08.2013 08:46
wspaniały likier :)
Gary Michy 24.08.2013 22:34
Z czarnej porzeczki musi być znakomity :)
elka72 24.08.2013 22:26
Im starszy, tym lepszy.
iza0823 24.08.2013 22:16
napiłabym się
Renataj 24.08.2013 22:05
Oj skosztowałoby się....
Jadwiga/Jaga85 24.08.2013 21:46
To coś na babski wieczór:) Super przepis.
Papryczka 24.08.2013 21:32
ekstra jest taki
Dorota59 24.08.2013 21:01
znakomity likierek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak