Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier miętowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięta liście 1 1,5 litrowy słoik
spirytus 0,5 litr
wódka 4,5 szklanka
miód prawdziwy 1,5 szklanka
woda 1 litr
cukier 750 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Likier miętowy

Listki umyć, osuszyć i włożyć do słoika ok. 1,5 litrowego, lekko je upchać.
Połączyć miód, wódkę , spirytus, wymieszać i zalać miętę.
Zakręcić i wynieść w ciemne, chłodne miejsce na 1 tydzień.
Następnie dokładnie odcedzić, odciskając listki przez gazę.
Zagotować wodę z cukrem do rozpuszczenia i wystudzić.
Zimną wymieszać z alkoholem i przelać do butelek.
Zakręcić i odstawić na jakiś czas w chłodne i ciemne miejsce.
Ilość cukru można regulować, tyle ile lubimy a gdy wolimy mocny likier dodać sam spirytus.
Mój likier po dodaniu wody z cukrem ,w zasadzie nadaje się od razu do picia, ale lepiej jednak dać mu trochę czasu na przemacerowanie. Im dłużej stoi tym bardziej zyskuje na smaku.
Likier po dodaniu cukru ma kolor zielony. Jest doskonałym lekarstwem na kłopoty żołądkowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 21.05.2014 08:09
fajny przepis -poczęstuj troszeczkę
Tahitha 11.03.2014 19:45
Piłam kiedyś likier miętowy ale kupiony w sklepie. Był pyszny :)
luna76 11.03.2014 19:16
Bardzo fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak