Likier kukułkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wódka

    0,5 l
  • kukułki

    350 g
  • woda

    1/2 szkl
  • mleko skondensowane niesłodzone

    1 puszka
  • mleko skondensowane słodzone

    1/2 puszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukierki odwijamy z papierków tłuczemy na małe kawałki, wrzucamy do garnuszka z wodą i podgrzewamy aż cukierki się rozpuszczą. Odstawiamy do przestygnięcia. Oba mleka mieszamy ze sobą, dodajemy zimny syrop z cukierków i ciurkiem wlewamy wódkę. Gotowy likier przelewamy do suchych i czystych karafek i odstawiamy do przegryzienia się.
JulkaTomeczek
Zamiast mleka skondensowanego niesłodzonego do likieru można dać śmietanę kremówkę 30 % lub 36%

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:51
chyba spróbuje zrobić,to będzie moja pierwsza nalewka :)
benka 27.06.2017 14:48
Pyszny, lubię taki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat