Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier Kukułkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukierki 400 g
mleko skondensowane niesłodzon 500 ml
wódka 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Likier Kukułkowy

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy mleko.
Krok 1 - Likier Kukułkowy foto
2
Do mleka wrzucamy "Kukułki".
Krok 2 - Likier Kukułkowy foto
3
Na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, aż "Kukułki" całkowicie się rozpuszczą. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia (ja co jakieś 5-10 minut mieszałam, żeby rozbić kożuch który się tworzy).
Krok 3 - Likier Kukułkowy foto
4
Kiedy "mleko kukułkowe" jest już zimne dolewamy wódkę i mieszamy. Przelewamy do zakręcanej butelki i odstawiamy do lodówki na 72 godziny, aby likier się przegryzł.
Przed spożyciem butelkę mocno kilka razy wstrząsnąć, aby osad się wymieszał.
Krok 4 - Likier Kukułkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 17.09.2013 08:52
Ale jestem ciekawa jak smakuje... :)
Magda24 16.09.2013 15:31
o jakie smaczniutkie
iwi 16.09.2013 14:36
Jak zwykle wyborny
cooleczka 16.09.2013 13:52
bardzo lubie kukułkę, robiłam ale bez mleka, za to dodawałam go przed podaniem. a jak długo można przechowywać taką nalewkę na mleku i czy musi być w lodówce?
Olga_SK 16.09.2013 13:49
Uwielbiam :D
Kasia35 16.09.2013 13:49
smaczny likierek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak