Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier krówkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko skondensowane słodzone 1 puszka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
jogurt waniliowy 1/2 szkl
śmietana kremówka 200 ml
wódka 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Likier krówkowy

Kroki postępowania

1
Wkładam puszkę mleka skondensowanego słodzonego go gotującej się wody i gotuję przez 3 godziny. Zostawiam do ostygnięcia przez całą noc (otwieranie ciepłej puszki grozi jej wybuchem).
Krok 1 - Likier krówkowy foto
2
Następnego dnia otwieram puszkę która powinna tak ślicznie wyglądać, staram się za dużo nie podjadać (co łatwe nie jest) i wlewam do miski.
Krok 2 - Likier krówkowy foto
3
Jeśli wolę gęsty likier to dodaję śmietany kremówki, jeśli rzadszy, zwykłą słodką śmietanę.
Rozpuszczam łyżkę kawy w łyżce wody i dodaję. Dodaję wódkę :)
Następnie dodaję jogurt waniliowy nalewając go przez sitko. Jeśli powstaną jakieś grudki ponownie nakładam na sitko i przecieram.
Krok 3 - Likier krówkowy foto
4
PROPOZYCJA PODANIA
W kieliszku posypanym odrobiną cynamonu.
Krok 4 - Likier krówkowy foto
5
Likier po przygotowaniu nalewam do karafki, odkładam na 1 dzień do lodówki do zgęstnienia. Idealnie nadaje się na prezent jak i do domowego stosowania :-)
Krok 5 - Likier krówkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 19.01.2013 21:14
rewelacja
monika141 19.01.2013 18:50
PYCHA
teresa18 19.01.2013 17:10
kieliszeczek dla mnie prosze
kulinarny smak 19.01.2013 16:55
mam ochotę zrobić taki likier, ale obawiam się że długo by nie postał :)
Noruas 19.01.2013 16:26
@Beata- jogurt został dodany, bo uznaliśmy, że wolimy słabszy napój, spokojnie możesz go nie dodawać/zastąpić śmietaną/mlekiem skondensowanym; ile może stać nie wiem niestety, mogę się też nie dowiedzieć, bo mam po 1 dniu o połowę mniej @czarnyaniol1990- jak najbardziej
Poison1988 19.01.2013 16:21
jestem ciekawa smaku ale z opisu zapowiada się super :)
czarnyaniol1990 19.01.2013 16:08
a mozna rzyc gotowej masy krówkowej z mleka kondensowanego?
Andrzej8 19.01.2013 15:08
super...
Iwka 19.01.2013 15:02
musi być pyszny
Beata61 19.01.2013 15:00
Chętnie wypróbuję :) Zastanawia mnie ten jogurt w składzie,jak długo można przechowywać ten likier?
mikrusiak 19.01.2013 14:58
hm ... fajny przepis...:)
Noruas 19.01.2013 13:57
Sylwio, jaka ze mnie gapa, żeby o najważniejszym zapomnieć napisać!? Oczywiście, ze procenty są :) Na pewno by Ci smakowało :)
zielonamorelka 19.01.2013 13:50
ee myślałam że to jakiś alkoholowy likier heh
AURELKA 19.01.2013 13:42
ale bym się napiła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak