Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier korzenny Rakomelo

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wódka 300 ml
brandy 300 ml
miód prawdziwy 100-200 ml
anyż gwiazdki do smaku
Cynamon cały Prymat do smaku
kardamon ziarna do smaku

Porada

Alkohol tradycyjnie podawany na Krecie nie tylko jako deserowy, ale m.in. jako lek na chore gardło i przeziębienie. Tradycyjnie przygotowywany z greckiego alkoholu Raki, czyli destylatu z wytłoczyn winogronowych. Raki smakuje podobnie jak bimber.

Przepis i sposób przygotowania na: Likier korzenny Rakomelo

Do butelki lub słoika z brandy włożyć kawałki kory cynamonu. Zakręcić szczelnie i odstawić na kilka miesięcy w ciemne miejsce. Do wódki dodać anyż i kardamon. Po szczelnym zakręceniu także odstawić do zmacerowania na kilka miesięcy.

Po leżakowaniu odcedzić i połączyć oba alkohole, a następnie dodać miód i mieszać do rozpuszczenia. Przelać do butelki i odstawić na kilka tygodni w ciemne miejsce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak