Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier jajeczny z wanilią

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 5 szt.
mleko skondensowane niesłodzon 250 ml
cukier waniliowy 16 g
cukier puder 0,5 szklanki
wódka 120 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Likier jajeczny z wanilią

Przepis na około 500ml likieru.

Żółtka ( z umytych i sparzonych jajek ) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewać mleko skondensowane dokładnie miksując. Następnie powoli dodawać alkohol stale mieszając. Likier przelać do butelki. Przechowywać w lodówce.

RADA: Zamiast cukru waniliowego można użyć ziarenek z laski wanilii.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 07.02.2014 11:09
lubię ten likier :)
Mniam 05.02.2014 17:06
Pyszny likier.
halina17 05.02.2014 13:32
Lubię likier jajeczny.
Monia 05.02.2014 13:03
Mmm ciekawe jak smakuje... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak