Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier czekoladowo-piernikowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
330 ml śmietanki 30%
200 ml spirytusu
200 ml mleka
3-4 łyżki cukru
1 łyzeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

Przepis i sposób przygotowania na: Likier czekoladowo-piernikowy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką i cukrami. Do miski wlewamy czekoladę i mleko, dosypujemy przyprawę do piernika, mieszamy. Do całości dolewamy bardzo powoli spirytus, jednocześnie cały czas mieszając. Wkładamy do lodówki. Likier jest dość gęsty, przed podaniem polecam go wyciągnąć z lodówki paręnaście minut wcześniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marysia 19.12.2023 16:43
Wczoraj zrobiłam likier . Faktycznie likier jest dość gesty, ale jest obłędny . Dodałam tylko troszkę więcej przyprawy do piernika . Wszystkie proporcje dokładnie jak w przepisie . Polecam każdemu ktonl lubi takie trunki .
Iwusia 06.02.2017 23:19
ojj skosztowałabym kieliszeczek :)
Łukasz15 06.02.2017 22:27
Wygląda przepysznie
Barbara13 06.02.2017 18:50
muszę przyznać że ciekawy
Aleksandra/Olcia 06.02.2017 17:44
super smaki połączone w jednym likierze pycha,zjadłabym lody waniliowe z takim likierem
Wiktoria29 06.02.2017 16:41
mm chętnie bym spróbowała
Ada-Gaba 06.02.2017 16:31
fajna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak