Likier czekoladowo-piernikowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

  • 330 ml śmietanki 30%

  • 200 ml spirytusu

  • 200 ml mleka

  • 3-4 łyżki cukru

  • 1 łyzeczka cukru waniliowego

  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką i cukrami. Do miski wlewamy czekoladę i mleko, dosypujemy przyprawę do piernika, mieszamy. Do całości dolewamy bardzo powoli spirytus, jednocześnie cały czas mieszając. Wkładamy do lodówki. Likier jest dość gęsty, przed podaniem polecam go wyciągnąć z lodówki paręnaście minut wcześniej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 06.02.2017 23:19
ojj skosztowałabym kieliszeczek :)
Łukasz15 06.02.2017 22:27
Wygląda przepysznie
Barbara13 06.02.2017 18:50
muszę przyznać że ciekawy
Aleksandra/Olcia 06.02.2017 17:44
super smaki połączone w jednym likierze pycha,zjadłabym lody waniliowe z takim likierem
Wiktoria29 06.02.2017 16:41
mm chętnie bym spróbowała
Ada-Gaba 06.02.2017 16:31
fajna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat