Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ligurska focaccia serowa

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 200 g
woda 100 ml
sól 2 g
olej 40 ml
ser stracchino 300 g lub inny z małą ilością wody
mleko 2-3 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ligurska focaccia serowa

Kroki postępowania

1
Mąkę,sól i olej wymieszać, dodając powoli wodę;
Krok 1 - Ligurska focaccia serowa foto
2
Tuż po połączeniu się składników przenieść się na stolnicę i wyrabiać ciasto ok. 15 minut;
Po czym zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 h do lodówki;
Krok 2 - Ligurska focaccia serowa foto
3
Po tym czasie rozwałkować ciasto bardzo cieniutko za pomocą wałka ( nie podsypywać zbyt dużo mąki,żeby ciasto się nie ślizgało), po czym przemieszczając się wokół brzegów ciasta, naciągać je delikatnie wiele razy,aż stanie się niemal przezroczyste;
Z dobrze wyrobionym ciastem i leżakującym w lodówce conajmniej 1h, nie powinno być problemu, nie powinno się rwać,a wręcz przeciwnie olej i leżakowanie sprawiają,że jest mega elastyczne;
Krok 3 - Ligurska focaccia serowa foto
4
Ponaciągane ciasto przenieść na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia ( połowa na blaszce, połowa do przykrycia powinna zostać poza blaszką,przy przenoszeniu ciasta na blaszkę warto poprosić kogoś o pomoc)Można też wykroić mniejsze kawałki i dostosować je do rozmiaru blaszki;
Na warstwie ciasta rozłożyć kawałki sera;
Krok 4 - Ligurska focaccia serowa foto
5
Przykryć drugą połową ciasta, boki zawinąś do środka;
W szklance za pomocą widelca rozbełtać odrobinę mleka z odrobiną oleju, posmarkować tą mieszanką wierzch; Posolić lekko;
Krok 5 - Ligurska focaccia serowa foto
6
Za pomocą nożyczek kuchennych ponacinać wierzch i zrobić duże dziurki;
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, piec 10 minut na najniższym poziome, a następnie 15 minut na średnim;
Krok 6 - Ligurska focaccia serowa foto
7
Podawać na gorąco; Smacznego!
Krok 7 - Ligurska focaccia serowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.04.2014 17:43
bardzo fajny przepis wart wypróbowania
IwonaDD 13.04.2014 12:35
tak, wystarczy kilka ml, ponieważ mleko służy tylko do pasmarowania wierzchu pędzelkiem
borgia 26.03.2014 21:22
Iwonko powiedz proszę - czy aby na pewno 2-3 ml mleka. Czy może gdzieś zera się zawieruszyły? 2-3 ml to pół łyżeczki. Zapisałam sobie 20-30, ale pytam bo nie chciałabym zepsuć.
Lis 16.01.2014 18:29
fajny pomysł:)
gosia56 16.01.2014 08:16
na pewno pyszne
pierniczkowo 14.01.2014 11:13
musi być pyszne :)
Ania84 13.01.2014 17:19
ale super, musze wypróbować
patryska76 13.01.2014 17:02
Wyglądają niesamowicie ;-)
Gabi44 13.01.2014 16:55
Lubię takie pieczywo.
sanielcia 13.01.2014 15:34
ciekawy przepis
iwi 13.01.2014 14:48
Super przepis
gosia561 13.01.2014 14:31
ciekawa przekąska do piwka
Kolorowa 13.01.2014 14:25
ładne cienkie ciasto ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak