Ligurska focaccia serowa

Ligurska focaccia serowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • woda

    100 ml
  • sól

    2 g
  • olej

    40 ml
  • ser stracchino

    300 g lub inny z małą ilością wody
  • mleko

    2-3 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ligurska focaccia serowa foto
Mąkę,sól i olej wymieszać, dodając powoli wodę;
Krok 2 - Ligurska focaccia serowa foto
Tuż po połączeniu się składników przenieść się na stolnicę i wyrabiać ciasto ok. 15 minut;
Po czym zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 h do lodówki;
Krok 3 - Ligurska focaccia serowa foto
Po tym czasie rozwałkować ciasto bardzo cieniutko za pomocą wałka ( nie podsypywać zbyt dużo mąki,żeby ciasto się nie ślizgało), po czym przemieszczając się wokół brzegów ciasta, naciągać je delikatnie wiele razy,aż stanie się niemal przezroczyste;
Z dobrze wyrobionym ciastem i leżakującym w lodówce conajmniej 1h, nie powinno być problemu, nie powinno się rwać,a wręcz przeciwnie olej i leżakowanie sprawiają,że jest mega elastyczne;
Krok 4 - Ligurska focaccia serowa foto
Ponaciągane ciasto przenieść na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia ( połowa na blaszce, połowa do przykrycia powinna zostać poza blaszką,przy przenoszeniu ciasta na blaszkę warto poprosić kogoś o pomoc)Można też wykroić mniejsze kawałki i dostosować je do rozmiaru blaszki;
Na warstwie ciasta rozłożyć kawałki sera;
Krok 5 - Ligurska focaccia serowa foto
Przykryć drugą połową ciasta, boki zawinąś do środka;
W szklance za pomocą widelca rozbełtać odrobinę mleka z odrobiną oleju, posmarkować tą mieszanką wierzch; Posolić lekko;
Krok 6 - Ligurska focaccia serowa foto
Za pomocą nożyczek kuchennych ponacinać wierzch i zrobić duże dziurki;
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, piec 10 minut na najniższym poziome, a następnie 15 minut na średnim;
Krok 7 - Ligurska focaccia serowa foto
Podawać na gorąco; Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

28.04.2014 17:43
bardzo fajny przepis wart wypróbowania

IwonaDD

13.04.2014 12:35
tak, wystarczy kilka ml, ponieważ mleko służy tylko do pasmarowania wierzchu pędzelkiem

borgia

26.03.2014 21:22
Iwonko powiedz proszę - czy aby na pewno 2-3 ml mleka. Czy może gdzieś zera się zawieruszyły? 2-3 ml to pół łyżeczki. Zapisałam sobie 20-30, ale pytam bo nie chciałabym zepsuć.

Lis

16.01.2014 18:29
fajny pomysł:)

gosia56

16.01.2014 08:16
na pewno pyszne

pierniczkowo

14.01.2014 11:13
musi być pyszne :)

Ania84

13.01.2014 17:19
ale super, musze wypróbować

patryska76

13.01.2014 17:02
Wyglądają niesamowicie ;-)

Gabi44

13.01.2014 16:55
Lubię takie pieczywo.

sanielcia

13.01.2014 15:34
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat