Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnie torciki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 12,5 dag
mąka ziemniaczana 12,5 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
masło 12,5 dag
cukier 12,5 dag
jajko 2 szt
mleko 50 ml
śmietana kwaśna 50 ml
marmolada morelowa 2 łyżki
kremówka 1/4 litra
mieszanka drobnych owoców 30 dag
płatki migdałowe 2,5 dag
galaretka porzeczkowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Letnie torciki

Składniki na ciasto: maka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, sól, masło, cukier, jajka, mleko, śmietana kwaśna to wszystko włożyć do robota kuchennego i wyrobić sprężyste ciasto. Płaskie foremki w kształcie babeczek, o średnicy 12 cm, napełnić ciastem i chłodzić ok. 30 min. Część ciasta ze środka babeczki odgarnąć w kierunku krawędzi foremki. Foremki wstawić na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (8-10 min). Upieczone spody posmarować marmoladą morelową. Galaretkę podgrzać, wymieszać z zmrożonymi owocami. kremówkę ubić i wycisnąć na krawędzie torcików. Pośrodku ułożyć owoce, posypać prażonymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 03.11.2011 11:54
fajne
Ewelina45 17.10.2010 15:51
pycha
edyta51 09.09.2010 19:46
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak