Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnie leczo warzywne

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

cebula biała 1 szt
pierś z kurczaka 2 szt
papryka czerwona 1 strąk
kiełbasa wiejska 1 szt
cukinia 1 szt
pomidor 6 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
marchew 3 szt
masło klarowane 2 łyżki

przyprawy

sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
tymianek

opcjonalnie

śmietana 30% 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Letnie leczo warzywne

Kroki postępowania

1
W dużym garnku roztapiamy masło klarowane. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojona w kostkę pierś z kurczaka.
Krok 1 - Letnie leczo warzywne foto
2
Doprawiamy sola, czarnym pieprzem i ostra papryką. Warzywa myjemy, seler i marchew obieramy. Paprykę kroimy w paski, seler, marchew, cukinię i kiełbasę w kostkę. Do kurczaka dodajemy paprykę i kiełbasę. Przesmażamy kilka minut.
Krok 2 - Letnie leczo warzywne foto
3
Następnie dodajemy cukinie wraz z marchewkę i selerem. Dodajemy dwa listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.
Krok 3 - Letnie leczo warzywne foto
4
Pomidory nacinamy w X i parzymy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i dusimy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku tymiankiem, lubczykiem, ostrą papryką i czarnym pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać 100ml śmietany kremówki, danie nabierze kremowego, delikatnego smaku ale będzie bardziej kaloryczne.
Krok 4 - Letnie leczo warzywne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 27.08.2014 14:33
Super leczo:)
Stenka 13.08.2014 19:11
smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak