Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

letnia szarlotka extra

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka ok. 5 szt
mąka pszenna 3 szklanki
masło lub margaryna 250 g
cukier puder 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 szt
mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 2 op.
dżem z czarnej porzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: letnia szarlotka extra

Mąkę zagnieść z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem i proszkiem. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć nią formę(u mnie kwadratowa forma ok 25x25), drugą schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i przekroić na pół. Ułożyć na cieście, w każdą dziurę po gnieździe nasiennym nałożyć dżem.
Na mleku ugotować budynie, gorące wlać na jabłka. Na wierzch zetrze c drugą część ciasta.
Piec 45 min. w temp. 190 st.C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 07.02.2015 15:17
pyszna szarlotka
Bernadeta1 23.01.2013 14:27
wygląda bardzo smacznie
Renata22 10.10.2012 19:38
fajnie ten dżemik się komponuje;)
Magula 08.10.2012 07:57
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak