Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto parzone
-
mleko 3,2%
150 ml -
masło
100 g -
mąka tortowa
130 g -
jaja
4 szt -
sól
1 szczypta -
Masa śmietanowa:
-
śmietana 30%
600 ml -
cukier puder
2 łyżki -
cukier waniliowy
1 łyżeczka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka -
borówki
200 g
Sposób przygotowania
Rozkładamy do dwóch tortownic o średnicy 32 cm wcześniej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy ok 20 minut w temp. 200-210 stopni.
Żelatynę namaczamy w wodzie,śmietankę ubijamy razem z cukrami. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,mieszamy ze śmietaną.
Na jednym blacie ciasta rozprowadzamy ubitą śmietanę,posypujemy borówkami,przykrywamy drugim blatem ciasta. Schładzamy w lodówce,przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,dekorujemy borówkami i listkami mięty.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się