Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto parzone

  • mleko 3,2%

    150 ml
  • masło

    100 g
  • mąka tortowa

    130 g
  • jaja

    4 szt
  • sól

    1 szczypta
  • Masa śmietanowa:

  • śmietana 30%

    600 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • borówki

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko,masło i szczyptę soli gotujemy w garnku. Do gotującego mleka dodajemy mąkę,zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Wystudzone ciasto ucieramy mikserem dodając po jednym jajku. Ciasto dzielimy na dwie części.

Rozkładamy do dwóch tortownic o średnicy 32 cm wcześniej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy ok 20 minut w temp. 200-210 stopni.



Żelatynę namaczamy w wodzie,śmietankę ubijamy razem z cukrami. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,mieszamy ze śmietaną.

Na jednym blacie ciasta rozprowadzamy ubitą śmietanę,posypujemy borówkami,przykrywamy drugim blatem ciasta. Schładzamy w lodówce,przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,dekorujemy borówkami i listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 23.04.2014 14:05
zapowiada się przepyszny deser
norweska20 31.12.2013 13:03
jakie pyszności
Barbara13 25.09.2013 21:44
pyszności :)
Czarnula87 01.09.2013 17:36
po prostu miodzio :)
kasienka23 01.09.2013 16:33
świetna karpatka, pycha!
elka72 01.09.2013 16:06
Migotko,ze śmietaną i owocami karpatka to naprawdę pychota:)
migotka28 01.09.2013 15:46
wspaniała karpatka,bardzo lubimy ale że smietana to chyba jeszcze nie robiłam
probofka 01.09.2013 14:47
cuuudddoownnnyyy aż mi ślinka pociekła
IwonaDD 01.09.2013 14:47
wspaniała !
monia502 01.09.2013 14:42
Ale pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat