Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnia cukinia z kaszą kuskus

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli tak jak ja, kochasz cukinie w każdej formie, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

Zapiekana cukinia:

cebula 1 szt.
ząbek czosnku 1 szt.
marchewka 100 g
pomidorki koktajlowe 15 szt.
cukinia 2 szt.
parmezan 100 g
sól 5 g
pieprz 5 g
oliwy z oliwek do smażenia 1 łyżka
kasza kus-kus 100 g
woda 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Letnia cukinia z kaszą kuskus

Cukinie przekrawamy na pół zarówno wzdłuż jak i w poprzek. Wydrążamy ze środka pestki. Kiedy pozbędziemy się pestek wydrążamy dalej, a miąższ odkładamy do późniejszego użycia. Cukinie delikatnie solimy i odkładamy na naoliwioną blaszkę.
Cebulę i czosnek kroimy na drobno, a następnie podsmażamy na patelni na oliwie. Gdy cebula delikatnie się zarumieni dodajemy na patelnię startą marchewkę, wcześniej odłożony miąższ cukinii oraz pomidorki koktajlowe. Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy sól i pieprz wedle uznania.
Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą, w proporcjach 1:1 tzn. na 100 g kaszy przypada 100 g wody. Kaszę przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody i dodajemy kaszę na patelnię do wcześniej przygotowanych produktów. Podsmażamy całość przez 3 minuty. Dodajemy 50 g startego parmezanu. Całość odstawiamy do ostudzenia.
Gotowym farszem wypełniamy cukinie. Wierzch posypujemy pozostałym parmezanem. Cukinie pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Upieczone cukinie podajemy z uśmiechem na ustach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak