Letni torcik brzoskwiniowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • cukier

    6 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyzeczki

Masa

  • brzoskwinie

    3-4 sztuki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    250 ml
  • żelatyna

    2 łyżeczki

Dodatkowo

  • brzoskwinie

    1,5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać.
Krok 2 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie.
Krok 3 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień.
Krok 4 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
Masa: Brzoskwinie obrać, pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera, dodać cukier z wanilią i zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzątku i dobrze wymieszać aż się rozpuści. Odłożyć na bok aby trochę przestygła.
Krok 5 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
Następnie cienkim strumieniem wlewać ja do zmiksowanych brzoskwiń cały czas mieszając aby nie potworzyły się grudki.
Krok 6 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem.3-4 łyżki ubitej śmietany odłożyć do lodówki. Na koniec stopniowo wlewać brzoskwinie cały czas mieszając mikserem.
Krok 7 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
Wykonanie: Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 blaty. Jeden odłożyć na bok a dwa pozostałe przyciąć tak aby miały średnicę 14 cm i 11cm. Na paterze położyć największy blat i spiąć go obręczą od tortownicy. Nałożyć 1/3 kremu i wyrównać. Położyć blat o wymiarach 14 cm i znów dać 1/3 kremu. Na koniec położyć ostatni blat i resztę kremu i wyrównać.
Wstawić do lodówki na około 5-6 godzin. Dekoracja: Stężony torcik wyjąć i posmarować wierzch cienką warstwą ubitej śmietany. Na rancie zrobić ozdobne rozetki z reszty kremówki i dać perełki. Owoce obrać, pozbawić pestek i pokroić na plasterki. Ułożyć dekoracyjnie na środku tortu. Boki obsypać wiórkami. Schłodzić jeszcze z godzinę. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rysia 23.11.2014 21:58
@monika, dziękuję za odpowiedź. Chętnie przepis wypróbuje.
turkus3 23.11.2014 08:45
ciasto ślicznie się prezentuje i na pewno cudownie smakuje !!!
monikaT83 22.11.2014 22:17
Rysia ja mam tortownicę 17 cm i taka ilość śmietany wystarczy bo sporo wychodzi musu z brzoskwiń.
wwwiolka 22.11.2014 21:26
Bardzo fajny przepis.
malaczarna23 22.11.2014 20:11
Pyszniutko tutaj:)
luna76 22.11.2014 19:23
niezwykle apetyczny :)
Mniam 22.11.2014 16:10
Pięknie wygląda torcik. Fantastyczny pomysł z tymi krążkami biszkoptów.
Rysia 22.11.2014 15:34
@monikaT83. Czy 250ml śmietany na pewno wystarczy ? Jak dużą miałaś tortownicę, około 20cm?
Rysia 22.11.2014 15:26
Cudny pomysł z tymi niby schodkami.Piękne ciasto.
Wiktoria29 22.11.2014 15:22
rewelacyjny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat