Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letni torcik brzoskwiniowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 6 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyzeczki

Masa

brzoskwinie 3-4 sztuki
cukier waniliowy 2 łyżki
śmietana 30% 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Dodatkowo

brzoskwinie 1,5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Letni torcik brzoskwiniowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać.
Krok 1 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
2
Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie.
Krok 2 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
3
Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień.
Krok 3 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
4
Masa: Brzoskwinie obrać, pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera, dodać cukier z wanilią i zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzątku i dobrze wymieszać aż się rozpuści. Odłożyć na bok aby trochę przestygła.
Krok 4 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
5
Następnie cienkim strumieniem wlewać ja do zmiksowanych brzoskwiń cały czas mieszając aby nie potworzyły się grudki.
Krok 5 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
6
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem.3-4 łyżki ubitej śmietany odłożyć do lodówki. Na koniec stopniowo wlewać brzoskwinie cały czas mieszając mikserem.
Krok 6 - Letni torcik brzoskwiniowy foto
7
Wykonanie: Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 blaty. Jeden odłożyć na bok a dwa pozostałe przyciąć tak aby miały średnicę 14 cm i 11cm. Na paterze położyć największy blat i spiąć go obręczą od tortownicy. Nałożyć 1/3 kremu i wyrównać. Położyć blat o wymiarach 14 cm i znów dać 1/3 kremu. Na koniec położyć ostatni blat i resztę kremu i wyrównać.
Wstawić do lodówki na około 5-6 godzin. Dekoracja: Stężony torcik wyjąć i posmarować wierzch cienką warstwą ubitej śmietany. Na rancie zrobić ozdobne rozetki z reszty kremówki i dać perełki. Owoce obrać, pozbawić pestek i pokroić na plasterki. Ułożyć dekoracyjnie na środku tortu. Boki obsypać wiórkami. Schłodzić jeszcze z godzinę. Smacznego!
Krok 7 - Letni torcik brzoskwiniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 23.11.2014 21:58
@monika, dziękuję za odpowiedź. Chętnie przepis wypróbuje.
turkus3 23.11.2014 08:45
ciasto ślicznie się prezentuje i na pewno cudownie smakuje !!!
monikaT83 22.11.2014 22:17
Rysia ja mam tortownicę 17 cm i taka ilość śmietany wystarczy bo sporo wychodzi musu z brzoskwiń.
wwwiolka 22.11.2014 21:26
Bardzo fajny przepis.
malaczarna23 22.11.2014 20:11
Pyszniutko tutaj:)
luna76 22.11.2014 19:23
niezwykle apetyczny :)
Mniam 22.11.2014 16:10
Pięknie wygląda torcik. Fantastyczny pomysł z tymi krążkami biszkoptów.
Rysia 22.11.2014 15:34
@monikaT83. Czy 250ml śmietany na pewno wystarczy ? Jak dużą miałaś tortownicę, około 20cm?
Rysia 22.11.2014 15:26
Cudny pomysł z tymi niby schodkami.Piękne ciasto.
Wiktoria29 22.11.2014 15:22
rewelacyjny pomysł
Krystyna32 22.11.2014 12:45
bardzo apetyczny
Renataj 22.11.2014 12:10
Bardzo apetycznie wygląda.
Agata3 22.11.2014 11:51
świetny torcik :)
Konczi 22.11.2014 10:45
Świetny efekt, porywam porcyjkę ;)
Grazyna0211 22.11.2014 10:15
wspaniały deser
Futka 22.11.2014 08:53
Przepyszny i śliczny torcik :)
Czyki 22.11.2014 08:51
Rewelacja :) pięknie wygląda :)
Ola1984 22.11.2014 08:43
Pysznie wygląda ten Twój torcik, z pewnością bym się skusiła :)
Noruas 21.11.2014 23:26
Przepyszne ciacho
gosia561 21.11.2014 23:26
pyszne jest to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak