Letni sernik z ricottą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ricotta

    500 g
  • kremówka

    500 g
  • cukier puder

    1 łyżka
  • czekolada biała

    250 g
  • masło

    15 dag
  • żelatyna

    2 łyżki
  • maliny

  • herbatniki

    300 pełnoziarniste
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Letni sernik z ricottą foto
Rozpuścić masło i pozostawić do przestygnięcia. Ciasteczka rozgnieść , można użyć malaksera. Ja zostawiłam ciut większe kawałki. Następnie połączyć z masłem. Wymieszać, przełożyć do tortownicy. Nie dociskać zbyt mocno , później pod wpływem masy jeszcze troszkę opadną.Wstawić do lodówki.
Krok 2 - Letni sernik z ricottą foto
Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Czekoladę połamać w kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie - ja użyłam 100 ml. Ricottę miksujemy na puch z cukrem pudrem. Łączymy z ostudzoną czekoladą i żelatyną. Na koniec dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy ( najlepiej łyżką).
Krok 3 - Letni sernik z ricottą foto
Tak przygotowana maskę przekładamy do tortownicy.
Krok 4 - Letni sernik z ricottą foto
Wierzch dekorujemy malinami lub innymi owocami. Wstawiamy do lodówki na min 2-3 godzinki. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasia36 14.06.2013 22:23
Wygląda pysznie
misia53 13.06.2013 12:27
wygląda bardzo zachęcająco, aż oczy by jadły...
Rybciia 13.06.2013 12:18
ale pychotka :-)
caralajna 08.05.2013 18:03
wspaniały, zdjęcie mówi samo za siebie :)
Klausia 27.04.2013 11:50
wygląda znakomicie :) te kolory biel i róż :)
arbuzowo 21.04.2013 18:14
musimy wypróbować ten przepis
Gary Michy 19.04.2013 22:17
Wygląda idealnie! :)
Monika58 19.04.2013 21:21
wprost wspaniały jest
iziona 19.04.2013 20:18
Uwielbiam takie ciasta :)
Poison1988 19.04.2013 17:18
prezentuje się wybornie i pewnie tak samo smakuje ;) super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat