Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letni mix jarzynowy z kołdunami :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 średnie ziemniaki,1/2 pęczka kopru pokrojonego,1/4 pęczka pokrojonej natki pietruszki
1 l wody,po 10 kołdunów z mięsem na porcję
śmietana 18-procentowa 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 szt.
udka z kurczaka 1 szt.
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 1 kawałek
por 1/3 szt.
warzywa 1 szklanka (pokrojonych sezonowych
ogórek 1/2 szt.
pomidor 1/2 szt.
kapusta 1/2 szkl. (świeża, pokrojona w paski

Przepis i sposób przygotowania na: Letni mix jarzynowy z kołdunami :

Sezon warzywny w pełni .Aż się prosi by gotować z nich zupy .To moja propozycja na chłodniejsze dni .
Mięso, obrane i pokrojone warzywa , połowę kopru i pietruszki zalać wodą .Dodać trochę przyprawy do zup ( ja dodałam 1 bulion drobiowy ) i gotować 45 minut. Wyjąć mięso .Zupę zmiksować w malakserze na krem . Dodać śmietankę z rozmieszanym z nią żółtkiem - zagotować .Doprawić do smaku .
Podawać posypaną natka i koprem wkładając w każdą porcję po 10 ugotowanych - gorących kołdunów zrobionych z mięsa wyjętego z zupy .
Podpowiadam że warzywa na takie zupy jarzynowe można przygotowywać sobie niejako przy okazji. Od wczesnej wiosny , jak tylko pojawiają się nowalijki , jak tylko kupuję coś do obiadu ( kalafior, fasolkę , groszek itp. ) lub jako dodatek ( pomidor, ogórek, rzodkiewka , papryka ) to przy krojeniu część kroję , wsypuję do woreczków ( nawet 4 plasterki ogórka ) i mrożę . Jak już kilka takich woreczków się nazbiera przesypuję wszystko w miseczkę i mieszam .Dodaję pokrojony koper, natkę pietruszki .Rozdzielam na porcje akurat na zupę i chowam do zamrażalnika .Potem mam już gotową mieszankę jarzynową ( oczywiście można użyć gotowej mieszanki kupnej ) . Dodaję ziemniaki ( ryż lub makaron ) , mięso i mam wszystko gotowe bez specjalnego kupowania i krojenia . Gotuję zawsze podwójną porcję zupy .Część do zużycia na bieżąco, a resztę zamrażam do zmiksowania . Mięso wyjęte z zupy przerabiam na pierogi, kołduny, naleśniki, krokiety, paszteciki i też zamrażam .Wyciągam w miarę potrzeby jako dodatek do zupy mix jarzynowy lub innych .Zawsze to oszczędność czasu i pracy .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 22.05.2011 18:58
Lubie takie geste, pożywne zupki :)
Misiabe 23.04.2011 20:37
Ciekawy przepis!!!
Joanna108
Joanna108 30.12.2010 09:43
bardzo fajny pomysł - wykorzystam.
buksiak12 21.09.2010 10:19
znakomita
wedith1 10.08.2010 17:08
Pyszna! Uwielbiam takie zupki :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak