Letni bigos z młodej kapusty

Letni bigos z młodej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1 wczesna
  • boczek wędzony

    150 gram
  • kiełbasa

    300 gram
  • przecier pomidorowy

    0,5 litry
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • ciecierzyca

    3/4 szklanki
  • sól do smaku

  • pieprz

    kolorowy świeżo mielony
  • papryka ostra mielona

  • olej

  • koper świeży

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Letni bigos z młodej kapusty foto
Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną odsączamy z wody.
Krok 2 - Letni bigos z młodej kapusty foto
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do zrumienionej cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę. Razem smażymy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty.
Krok 3 - Letni bigos z młodej kapusty foto
Całość podlewamy przecierem pomidorowym i dusimy do momentu jak warzywa będą miękkie.
Między czasie boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w półplasterki. Pokrojone wędliny przysmażamy na patelni.
Krok 4 - Letni bigos z młodej kapusty foto
Gdy warzywa są gotowe dodajemy do nich przysmażoną wędlinę. Razem dusimy około 5 minut.
Krok 5 - Letni bigos z młodej kapusty foto
. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę oraz pokrojony koperek. Całość dusimy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Jadwiga/Jaga85
Dodatek ciecierzycy podnosi nie tylko smak, ale i wartość odżywczą dania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

01.12.2016 14:45
Bardzo dobry.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat