Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letni bigos z młodej kapusty

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 wczesna
boczek wędzony 150 gram
kiełbasa 300 gram
przecier pomidorowy 0,5 litry
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
ciecierzyca 3/4 szklanki
sól do smaku
pieprz kolorowy świeżo mielony
Papryka ostra mielona Prymat
olej
koper świeży do posypania

Porada

Dodatek ciecierzycy podnosi nie tylko smak, ale i wartość odżywczą dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Letni bigos z młodej kapusty

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną odsączamy z wody.
Krok 1 - Letni bigos z młodej kapusty foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do zrumienionej cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę. Razem smażymy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty.
Krok 2 - Letni bigos z młodej kapusty foto
3
Całość podlewamy przecierem pomidorowym i dusimy do momentu jak warzywa będą miękkie.
Między czasie boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w półplasterki. Pokrojone wędliny przysmażamy na patelni.
Krok 3 - Letni bigos z młodej kapusty foto
4
Gdy warzywa są gotowe dodajemy do nich przysmażoną wędlinę. Razem dusimy około 5 minut.
Krok 4 - Letni bigos z młodej kapusty foto
5
. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę oraz pokrojony koperek. Całość dusimy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Letni bigos z młodej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.12.2016 14:45
Bardzo dobry.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak