Letni bigos z kalafiorem i cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    210 gram
  • cebula

    1/2 sztuki
  • kalafior

    300 gram
  • papryka czerwona

    75 gram
  • papryka pomarańczowa

    75 gram
  • cukinia

    190 gram
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    25 gram
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Letni bigos z kalafiorem i cukinią foto
Cebulę pokroić w pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i ją zeszklić. W między czasie sprawionego kalafiora podzielić na małe różyczki. Dodać do rondla i smażyć około 2 minuty. Następnie podlać ½ wody i poddusić.
Krok 2 - Letni bigos z kalafiorem i cukinią foto
Kapustę poszatkować i dodać do kalafiora. Gdyby płyn zbyt mocno odparował, uzupełnić go i dalej dusić.
Krok 3 - Letni bigos z kalafiorem i cukinią foto
Papryki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cukinię pokroić w plastry około 5-6 mm. Do na wpół miękkich warzyw w rondlu dodać cukinie i w dalszym ciągu dusić. Na koniec dodać pokrojone papryki i dusić cały bigos, aż wszystkie składniki bigosu będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Letni bigos z kalafiorem i cukinią foto
Koncentrat rozprowadzić w 50 ml wody i wlać do rondla. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i połączyć z posiekaną natką. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 17.08.2015 09:56
świetny dobór składników
Renataj 16.08.2015 23:05
Dla mnie coś nowego:)
Ewa Wojtaszko 16.08.2015 21:53
takiej wersji to jeszcze nie próbowałam
Aannkaa82 16.08.2015 20:18
Super wyglada, taki kolorowy :)
Iwusia 16.08.2015 20:10
wspaniałe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat