Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leszcz zapiekany w ziolach

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

leszcz 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
cytryna 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

marynata

Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
sok z cytryny 1 szt
oliwa 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Leszcz zapiekany w ziolach

Kroki postępowania

1
Rybę oczyścić z łusek , rozprawić, wyjąć skrzela i oczy.
Krok 1 - Leszcz zapiekany w ziolach foto
2
Przygotować marynatę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać
Krok 2 - Leszcz zapiekany w ziolach foto
3
Rybę namoczyć w marynacie po czym wstawić do lodówki na noc.
Krok 3 - Leszcz zapiekany w ziolach foto
4
Następnego dnia rybę delikatnie opruszyć solą z wierzchu i w środku. Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry, każdy przeciąć na pół. Rybę ponacinać w kilku miejscach. W każde nacięcie włożyć plaster cytryny i polać marynatą. Zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na tacy do grilla. Piec na rozgrzanym ruszcie około 30 min.
Krok 4 - Leszcz zapiekany w ziolach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak