Leszcz zapiekany w ziolach

Leszcz zapiekany w ziolach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • leszcz

    1 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • cytryna

    1 szt
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

marynata

  • tymianek Prymat

    1 łyżeczka
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

  • sok z cytryny

    1 szt
  • oliwa

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Leszcz zapiekany w ziolach foto
Rybę oczyścić z łusek , rozprawić, wyjąć skrzela i oczy.
Krok 2 - Leszcz zapiekany w ziolach foto
Przygotować marynatę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać
Krok 3 - Leszcz zapiekany w ziolach foto
Rybę namoczyć w marynacie po czym wstawić do lodówki na noc.
Krok 4 - Leszcz zapiekany w ziolach foto
Następnego dnia rybę delikatnie opruszyć solą z wierzchu i w środku. Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry, każdy przeciąć na pół. Rybę ponacinać w kilku miejscach. W każde nacięcie włożyć plaster cytryny i polać marynatą. Zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na tacy do grilla. Piec na rozgrzanym ruszcie około 30 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat