Przepis i sposób przygotowania na: LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM
Rozmrożony szpinak odsączamy.
Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Cały czas miksujemy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
Wlewamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 55-60 minut.
Studzimy, kroimy na 2 blaty i jeden z nich drobno kruszymy.
MASA:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, odstawiamy do stężenia , a następnie kroimy w kostkę.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku, odstawiamy do lekkiego( ale nie całkowitego) stężenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix, cukier puder i wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem.
Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki.
Dekorujemy owocami granatu!
Smacznego!