Leśny mech ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto szpinakowe

  • szpinak świeży

    200 g
  • jajko

    5
  • olej rzepakowy

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Krem śmietanowy

  • śmietana 30%

    1 litr
  • serek mascarpone

    500 g
  • żelatyna deserowa

    2 łyżeczki
  • skórka z cytryny

  • cukier puder

    5 łyżek

ponadto

  • maliny świeże

  • jeżyny

  • truskawki

  • borówka amerykańska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie

Szpinak wraz z olejem umieszczamy w kielichu blendera, miksujemy na gładko. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Podczas ubijania dodajemy partiami cukier, stałe miksujemy. Obroty miksera zmniejszamy do połowy. Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą i dodajemy partiami. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 °C przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia kontrolujemy ciasto, aby nie spiekło się za mocno. Można zmniejszyć temperaturę do 170 °C, a czas pieczenia nieco wydłużyć. Upieczone ciasto odstawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.
Ciepłą wodę mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym i olejkiem, odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy lub wstawiamy do mikrofali na parę sekund, żeby się rozpuściła. Cukier puder przesiewamy. Mocno schłodzoną kremówkę przelewamy do misy, dodajemy serek mascarpone, cukier puder, skórkę z cytryny i ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Połączenia serka mascarpone z kremówką i ubijanie tych składników od razu zapobiega zwarzeniu się śmietany. Parę łyżek kremu mieszamy z płynną żelatyną, następnie dodajemy do kremu i ponownie miksujemy do połączenia składników.
Owoce płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na durszlaku. Ciasto kroimy na dwa blaty z czego wierzchni rwiemy na drobne okruszki. Spód ciasta nasączamy ponczem i wykładamy krem śmietanowy. Wierzch oprószamy grubą warstwą zielonych okruchów, a na nie układamy owoce.
Jeśli lubicie ciasta z dużą ilością owoców w kremie można dodatkowo zrobić warstwę truskawek pokrojonych w plasterki.

Smacznego,

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 25.06.2017 11:30
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat