Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leśny mech ciasto

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto szpinakowe

szpinak świeży 200 g
jajko 5
olej rzepakowy 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
mąka krupczatka 2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem śmietanowy

śmietana 30% 1 litr
serek mascarpone 500 g
żelatyna deserowa 2 łyżeczki
skórka z cytryny
cukier puder 5 łyżek

ponadto

maliny świeże
jeżyny
truskawki
borówka amerykańska

Przepis i sposób przygotowania na: Leśny mech ciasto

Przygotowanie

Szpinak wraz z olejem umieszczamy w kielichu blendera, miksujemy na gładko. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Podczas ubijania dodajemy partiami cukier, stałe miksujemy. Obroty miksera zmniejszamy do połowy. Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą i dodajemy partiami. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 °C przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia kontrolujemy ciasto, aby nie spiekło się za mocno. Można zmniejszyć temperaturę do 170 °C, a czas pieczenia nieco wydłużyć. Upieczone ciasto odstawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.
Ciepłą wodę mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym i olejkiem, odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy lub wstawiamy do mikrofali na parę sekund, żeby się rozpuściła. Cukier puder przesiewamy. Mocno schłodzoną kremówkę przelewamy do misy, dodajemy serek mascarpone, cukier puder, skórkę z cytryny i ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Połączenia serka mascarpone z kremówką i ubijanie tych składników od razu zapobiega zwarzeniu się śmietany. Parę łyżek kremu mieszamy z płynną żelatyną, następnie dodajemy do kremu i ponownie miksujemy do połączenia składników.
Owoce płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na durszlaku. Ciasto kroimy na dwa blaty z czego wierzchni rwiemy na drobne okruszki. Spód ciasta nasączamy ponczem i wykładamy krem śmietanowy. Wierzch oprószamy grubą warstwą zielonych okruchów, a na nie układamy owoce.
Jeśli lubicie ciasta z dużą ilością owoców w kremie można dodatkowo zrobić warstwę truskawek pokrojonych w plasterki.

Smacznego,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 25.06.2017 11:30
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak