Przepis i sposób przygotowania na: Leśny mech
Sposób wykonania;
Szpinak odmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody ,rozdrabniamy blenderem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą ciągle miksując wlewamy powoli olej,
Po zmiksowaniu dodać zbindowany szpinak ,ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Tortownice o średnicy 26 cm,wyłożyć papierem do pieczenia ,
Ciasto przelać do formy ,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. i pieczemy około 50 min .
Po upieczeniu ciasto studzimy ,wierzch odcinamy rozdrabniamy na mech, resztę kroimy na 2 blaty.
2.
Galaretki gotujemy w 2 szklanki wody studzimy, jagody zmiksować z 2 łyżkami cukru połączyć z galaretką ,włożyć do lodówki .
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ,po ubiciu dodać na sam koniec rozpuszczoną żelatynę
Do masy jagodowej dodać porcjami ubitą śmietanę, wymieszać dokładnie włożyć do lodówki .
Krem śmietankowy - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix
Ubitą śmietan połączy z rozpuszczoną żelatyną
3.
Dolny blat ciasta wkładamy do tortownicy bez papieru można nasączyć ciasto, następnie lekko przesmarować dżemem ,nałożyć mus jagodowy ,przykryć drugim blatem nałożyć krem śmietankowy, na wierzch rozsypach pokruszone ciasto.
Udekorować jagodami .